ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Icap: Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση του κύκλου εργασιών το 2017

14:20 - 18 Απρ 2019 | Οικονομία
Icap: Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση του κύκλου εργασιών το 2017
Μετά από µία µακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονοµία κινήθηκε µε χαµηλούς αλλά θετικούς ρυθµούς µεταβολής την τελευταία διετία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε αύξηση 1,5% το 2017 σε σχέση µε το 2016 (σε όρους όγκου), ενώ σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις το 2018 αυξήθηκε περαιτέρω, κατά 1,9%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον έχει να καταγραφούν οι εξελίξεις που χαρακτήρισαν διάφορους κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας, όπως αποτυπώνονται στα οικονοµικά δεδοµένα και αποτελέσµατα των ελληνικών εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας το υλικό που περιέχεται στις ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ της ICAP, στην παρούσα έκδοση δίδεται συνοπτικά η εικόνα που παρουσιάζουν 40 επιλεγµένοι κλάδοι, βάσει των αντίστοιχων µελετών έκδοσης 2018-2017.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι απώλειες του εταιρικού τοµέα ήταν µεγάλες, µε κύριο χαρακτηριστικό τη σηµαντική επιδείνωση της κερδοφορίας και τη συσσώρευση ζηµιών επί σειρά ετών, Ωστόσο, η εικόνα αυτή άλλαξε το 2015 και βελτιώθηκε ακόµη περισσότερο τη διετία 2016-2017. Όπως και στις προηγούµενες εκδόσεις, προκειµένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των µεταβολών που χαρακτήρισαν τους ευρύτερους κλάδους της οικονοµίας (βάσει κατάταξης NACE), αρχικά παρατίθενται ορισµένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που περιλαµβάνονται στους δηµοσιευµένους ισολογισµούς (χρήσης 2017) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ, που παρουσιάστηκαν στην τελευταία έκδοση της ICAP «Η Ελλάδα σε Αριθµούς -2019».
Από τα σχετικά δεδοµένα προκύπτει ότι, το 2017 ο ελληνικός εταιρικός τοµέας εµφάνισε αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών του και σηµαντική διεύρυνση της κερδοφορίας του.
Πιο συγκεκριµένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηµατοπιστωτικού Τοµέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 9,8% το 2017/16 και διαµορφώθηκε σε €125,9 δισ. περίπου.
Ειδικότερα, αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε οκτώ από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τοµέα (εξαιρουµένου του χρηµατοπιστωτικού). Την υψηλότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος της Μεταποίησης (16,2%) και ακολούθησε ο κλάδος της Γεωργίας – Αλιείας (13,9%) και των Ξενοδοχείων – Εστιατορίων (12,0%). Χαµηλότερο ποσοστό αύξησης εµφάνισε ο κλάδος του Εµπορίου (8,3%), της Ενέργειας – Ύδρευσης (7,3%), των Λοιπών Υπηρεσιών (7,2%), των Μεταφορών – Επικοινωνιών (5,1%) και των Ορυχείων – Λατοµείων (3,8%). Αντίθετα, µικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών εµφάνισε µόνο ο κλάδος των Κατασκευών (-2,6%).
Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσµατα του εταιρικού τοµέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), διαπιστώνονται τα εξής: Παράλληλα µε την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (κατά 9,8%), διευρύνθηκαν και τα συνολικά µεικτά κέρδη αλλά µε χαµηλότερο ρυθµό (6,5%), στοιχείο ενδεικτικό της αύξησης του κόστους πωλήσεων. Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι χρηµατοοικονοµικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 3,0%. Οι µεταβολές αυτές συνέβαλαν στην αξιόλογη βελτίωση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσµάτων (κατά 16,9%) και τελικά στη σηµαντική αύξηση της κερδοφορίας (13,7%).
Επισηµαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγµατος (64,6%) ήταν κερδοφόρες το 2017, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσµα.
Αναφορικά µε τους επί µέρους κλάδους του µη χρηµατοπιστωτικού εταιρικού τοµέα, µόνο ένας ήταν ζηµιογόνος το 2017, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κερδοφόροι. Τη µεγαλύτερη συµµετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της Μεταποίησης, του Εµπορίου και της Ενέργειας-Ύδρευσης.
Ζηµιογόνος το 2017 ήταν µόνο ο κλάδος των Μεταφορών – Επικοινωνιών (από κερδοφόρος το 2016). Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των Κατασκευών και των Ορυχείων – Λατοµείων από ζηµιογόνοι το 2016 κατέστησαν κερδοφόροι το 2017.
Ειδικότερα, ο τοµέας της Μεταποίησης αν και εµφάνισε αξιόλογη αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών (16,2%) τα µεικτά κέρδη διευρύνθηκαν µε αρκετά χαµηλότερο ρυθµό (7,4%), λόγω σηµαντικής αύξησης του κόστους πωλήσεων (κατά 18,5%). Από την άλλη µεριά, η βελτίωση των µεικτών κερδών σε συνδυασµό µε τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών (αύξηση κατά 2,5%) και την παράλληλη µείωση των χρηµατοοικονοµικών δαπανών (κατά 10,7%) οδήγησαν στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσµάτων (30,2%) και κατ' επέκταση στη διεύρυνση της κερδοφορίας κατά 28,7% το 2017/2016.
Περαιτέρω, σχετικά µε τις κλαδικές τους επιδόσεις, στα πλαίσια της προαναφερθείσας έκδοσης οι µεταποιητικές εταιρείες κατανεµήθηκαν σε 22 κλάδους, βάσει της διψήφιας κατάταξης NACE (2). Οι χρηµατοοικονοµικοί δείκτες των επί µέρους µεταποιητικών κλάδων περιλαµβάνονται στους πίνακες 1Α΄ & 1Β΄ που παρατίθενται στο τέλος της ανάλυσης.
Όσον αφορά στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, παρατηρείται σηµαντική αύξηση των ζηµιών το 2017 λόγω του δυσµενούς αποτελέσµατος του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριµένα, το 2017 τα συνολικά έσοδα των 14 τραπεζών που περιλαµβάνονται στην ανάλυση µειώθηκαν κατά 7,2%. Επιπροσθέτως, σηµαντική µείωση (κατά 31,7%) κατέγραψαν και τα λοιπά λειτουργικά έσοδα του τοµέα. Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσµα συρρικνώθηκε κατά 32,3%. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασµό µε τις αυξηµένες προβλέψεις (κατά 19,5%) οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των ζηµιών, οι οποίες διαµορφώθηκαν σε €1,1 δισ. το 2017 από €92 εκατ. το προηγούµενο έτος.
Βελτίωση της κερδοφορίας παρουσίασε ο κλάδος των ασφαλειών, αν και τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παρέµειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα µε το 2016 (οριακή µεταβολή 0,3%). Ωστόσο, ο περιορισµός του κόστους οδήγησε στην αύξηση των µεικτών κερδών κατά 7,9% ενώ και τα λειτουργικά αποτελέσµατα εµφανίζονται αυξηµένα σε ποσοστό 15,1%. Αντίστοιχη εξέλιξη χαρακτήρισε και το τελικό αποτέλεσµα, µε τα κέρδη (προ φόρου) να διαµορφώνονται σε €412 εκατ. το 2017, αυξηµένα κατά 15,2% σε ετήσια βάση.
Τέλος, κερδοφόρος κατέστη ο σύνθετος κλάδος των λοιπών χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών, που περιλαµβάνει επιχειρήσεις προερχόµενες από κλάδους συµµετοχών, χρηµατοδοτικής µίσθωσης, χρηµατιστηριακών συναλλαγών, factoring, κ.ά.
Επιδόσεις Επιλεγµένων Κλάδων/Υποκλάδων της Έκδοσης Εκτός όµως από τα προαναφερόµενα στοιχεία που αφορούν συνολικά τον εταιρικό τοµέα (ευρύτεροι κλάδοι κατά NACE), στη συνέχεια αξιολογούνται και συγκρίνονται οι δείκτες που αφορούν µία στοχευµένη επιλογή κλάδων και υποκλάδων οικονοµικής δραστηριότητας (τα δεδοµένα των οποίων αναλύονται στις Κλαδικές Μελέτες της ICAP). Από την επεξεργασία των βασικών χρηµατοοικονοµικών δεικτών των επί µέρους κλάδων, προκύπτουν οι πέντε κορυφαίοι κλάδοι όσον αφορά στους δείκτες Κερδοφορίας, Αποδοτικότητας και Χρηµατοοικονοµικής Διάρθρωσης.
Συγκρίνοντας τους µέσους δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας των επιλεγµένων κλάδων του 2017 σε σχέση µε τους αντίστοιχους του 2016 (από την περσινή έκδοση), διαπιστώνεται βελτίωση της Αποδοτικότητας τόσο των Ιδίων (κυρίως) όσο και των Απασχολουµένων Κεφαλαίων το 2017 σε σχέση µε το 2016.
Μικρή υποχώρηση φαίνεται ότι παρουσίασε ο δείκτης του περιθωρίου µικτού κέρδους, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους σηµείωσε ελαφρά ανοδική τάση.
Στις παρούσες συνθήκες, όπου η ελληνική οικονοµία παρουσιάζει ελαφρά ανάκαµψη, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να καταβάλουν έντονες προσπάθειες µε σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας καθώς και τη διεύρυνση της εξωστρέφειάς τους, παράγοντες που θα συµβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους και στη δηµιουργία θετικών προοπτικών για το µέλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.