ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Περιορίστηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

10:15 - 22 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Κατά 212 εκατ. ευρώ περιορίστηκε το Μάρτιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2006 και διαμορφώθηκε σε 3.098 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση κυρίως του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου κατά 322 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2006 αντανακλά τη μείωση τόσο των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων όσο και του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων, η οποία οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των εισαγωγών. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων υπερδιπλασιάστηκαν.

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή μείωση κατά 10 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες, η οποία υπεραντιστάθμισε την άνοδο των πλεονασμάτων των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και μεταφορικών υπηρεσιών.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 30 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 130 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάρτιοτου 2006, επειδή μειώθηκαν οι καθαρές μεταβιβάσεις τόσο προς τη γενική κυβέρνηση (από την ΕΕ) όσο και προς τους λοιπούς τομείς. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το πρώτο τρίμηνο του 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 924 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 9.011 εκατ. ευρώ.Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 500 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως την διεύρυνση τωνελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων. Αντίθετα, παρατηρήθηκε μικρή άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 330 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 646 εκατ. ευρώ. Επίσης, μικρή άνοδο (κατά 62 εκατ. ευρώ) παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 113 εκατ. ευρώ ή 4,1%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 175 εκατ.ευρώ ή 2,0%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 377 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των ταξιδιωτικών και μεταφορικών υπηρεσιών, η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 56 εκατ. ευρώ ή 10,8% και οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών κατά 111 εκατ. ευρώ ή 3,1%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 139 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ (η οποία παρατηρήθηκε το μήνα Φεβρουάριο) και δευτερευόντως στη μείωση των εισπράξεων (το Φεβρουάριο και το Μάρτιο).

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Μάρτιο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασεπλεόνασμα 1.076 εκατ. ευρώ, κατά 447 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2006. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης). ‘Έτσι, παρά τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, που αναφέρθηκε προηγουμένως, το ισοζύγιο μεταβιβάσεων συνολικά παρουσίασε πλεόνασμα σημαντικά υψηλότερο από ό,τι το Μάρτιο του 200

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.