ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας: Συμφωνία των μελών για την καταναλωτική πίστη

11:19 - 22 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Σε συμφωνία ως προς την εναρμόνιση της καταναλωτικής πίστης σε όλα τα κράτη μέλη, κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γ. Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Δ. Παπαδόπουλος.

Οι «27» ενέκριναν την κοινοτική οδηγία, η οποία, αποσκοπεί στην εναρμόνιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που διέπουν τις συμβάσεις πίστωσης με τους καταναλωτές, σε όλα τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, στους πιστωτές θα χορηγείται περιορισμένο δικαίωμα αποζημίωσης, σε περίπτωση αποπληρωμής της πίστωσης (από 0,5% ως 1% του ποσού της πίστωσης που εξοφλείται πρόωρα). Ωστόσο, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ένα κατώφλι για το ποσό αποπληρωμής (μέχρι 10.000 ευρώ εντός 12 μηνών).

Σύμφωνα με τον γ.γ. Καταναλωτή, Γ. Οικονόμου, τα περισσότερα σημεία του κειμένου ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις, πλην της ρύθμισης που αφορά την αποζημίωση, σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του καταναλωτικού δανείου (άρθρο 15). Όπως τόνισε ο Γ. Οικονόμου, «η πρόβλεψη αυτή μειώνει το επίπεδο προστασίας του καταναλωτών σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, η εθνική μας νομοθεσία δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του δανείου και, ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε επί της αρχής την εν λόγω ρύθμιση».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά, τη στρατηγική της ΕΕ για την πολιτική καταναλωτών 2007-2013, η Επίτροπος για θέματα προστασίας καταναλωτών κα Μ. Κούνεβα τόνισε ότι στόχος της είναι η ενίσχυση της ευημερίας των ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με τις τιμές, την ποιότητα, την ποικιλία και την προστασία τους από κινδύνους και απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η πολιτική της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην καλύτερη παρακολούθηση των καταναλωτικών αγορών και των εθνικών πολιτικών για τους καταναλωτές, στη ρύθμιση της προστασίας των καταναλωτών, στη βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, στην ενημέρωση και στην εκπαίδευσή τους. Οι «27» καλούνται να εγκρίνουν την στρατηγική αυτή στις 30 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα θέματα βιομηχανίας, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, υιοθέτησε την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός συστήματος εγγυοδοσίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, υπέρ των επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Στο σημείο αυτό, ο γ.γ. Βιομηχανίας, Σ. Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις, μέσω του διεθνούς ανταγωνισμού, στον κλάδο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.