ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στην προεκλογική αρένα

18:36 - 22 Απρ 2019 | Οικονομία
Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στην προεκλογική αρένα
Εστάλη το αίτημα για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ στον ESM, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το αίτημα αφορά την πρόωρη προεξόφληση 3,7 δισ. ευρώ από τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ, που αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. όταν ολοκληρωθεί προς το τέλος Ιουνίου.
 
Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Μάλιστα αναμένεται η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει εν όψει των εκλογών τονίζοντας ότι σηματοδοτεί την σταδιακή απομείωση της παρουσίας του Ταμείου στη χώρα. Βέβαια, το ΔΝΤ με απαίτηση της λεγόμενης "Βόρειας Συμμαχίας" (Γερμανίας, Ολλανδίας και δορυφόρων) θα μείνει με εκπρόσωπο στην ομάδα των θεσμών που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία, κάτι που και οι αγορές το βλέπουν με καλό μάτι λόγω της τεχνικής γνώσης που έχει σε θέματα ανοίγματος αγορών, μεταρρυθμίσεων κτλ.
 

Πάντως, η αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση κλίματος εν όψει νέων εκδόσεων ομολόγων. Σημειώνεται ότι κατά την παρουσία του στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε συζητήσει το σχετικό θέμα με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. 
 
Λόγω της σημαντικής πολιτικής σημασίας, το αίτημα θα πάρει κι επίσημο χαρακτήρα σε επίπεδο Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή παρουσία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα χρωστά στο Ταμείο 9,5 δισ. Τα ακριβά δάνεια για το 2019 και το 2020 φτάνουν σε 3,8 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη δόση του 1 δισεκ., από το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας» αλλά κι από τα όσα έχει μαζέψει ο ΟΔΔΗΧ από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Άλλωστε επίκειται και η τρίτη έκδοση ομολόγων φέτος, πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (με πρόβλεψη κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.
 
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 22 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.