ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση μομφής και υπερπλεόνασμα πυροδοτούν σενάρια μειώσεων φόρων

09:23 - 24 Απρ 2019 | Οικονομία
Πρόταση μομφής και υπερπλεόνασμα πυροδοτούν σενάρια μειώσεων φόρων
Πασχαλινή ρελάνς με «σημαία» την οικονομία σχεδιάζει να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς επιδιώκει αφενός να κεφαλαιοποιήσει την επίτευξη υπερπλεονάσματος, αλλά και να αλλάξει και πάλι την ατζέντα μετά και τα όσα συνέβησαν με την κόντρα Πολάκη – Κυμπουρόπουλου.

Μάλιστα η σχεδιαζόμενη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που ουσιαστικά με την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να μετατραπεί σε πρόταση για ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, λειτουργεί ως αφορμή για την κυβερνητική προσπάθεια για μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην οικονομία, 15 μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί εκεί αντίβαρα, στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «σηκώσει» ζητήματα συμπεριφορών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργούν έντονες φθορές και αρνητικό επικοινωνιακό θόρυβο. Μόνο που κι εκεί υπάρχουν θέματα που σηκώνουν κριτική όπως το ότι το υπερπλεόνασμα βασίστηκε σε υπερβολική φορολόγηση αλλά και πετσόκομμα δαπανών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που είναι από τους βασικούς μοχλούς αναβάπτισης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Έτσι μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του υπουργείου Οικονομικών για τα ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνά το 4% (4,29%-4,4% ανάλογα μα τη μέθοδο μέτρησης) το Μέγαρο Μαξίμου «σβήνει και γράφει», σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών μέτρα ανακούφισης και μειώσεων φόρων. Προφανώς ο στόχος είναι η στροφή προς μια θετική συζήτηση αλλά και η υπόμνηση στους πολίτες εν όψει των εκλογών ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που, όπως αναφέρουν στελέχη της, «βάζει τέλος στα μνημόνια» με αποπληρωμή του ΔΝΤ, αλλά και ξήλωμα μέτρων που σφράγισαν μια εποχή, όπως οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ».

Είναι ενδεικτικό ότι χτες η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ τόνισε ότι «στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή έχει συζητηθεί. Έχουν μπει στο τραπέζι αρκετά. Θα κοστολογηθούν». Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιδιώκουν η όλη συζήτηση να είναι σε ένα πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα, τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 (3,6%), αλλά και των όποιων προβλέψεων για καταβολές αναδρομικών, καθώς έρχονται και οι θεσμοί στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη. Μάλιστα τότε αναμένεται να συζητηθεί και το όλο πακέτο μέτρων. Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι στα σενάρια περί επαναθέσμισης των δώρων στους συνταξιούχους που είχαν πυροδοτηθεί από δηλώσεις του Υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, ο κ Τσακαλώτος είχε βάλει «πάγο». Ιδιαίτερα συγκρατημένος εμφανίστηκε επίσης και για τα σενάρια παροχών χθες και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «Είναι αφελές να γίνεται λόγος για παροχές κτλ. Όσο κτίζουμε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον μπορούμε να επαναφέρουμε στοιχεία του κοινωνικού κράτους που χάσαμε. Αυτό τηρείται κατά λεπτό».

Στο πλαίσιο πάντως αντοχών και στόχων για ένα υπερπλεόνασμα που φέτος θα είναι χαμηλότερο από πέρυσι αλλά θα δημιουργεί ένα πλαίσιο ασφάλειας για τις απρόοπτες εξελίξεις από τις δικαστικές αποφάσεις στο τραπέζι, είναι οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, η διατήρηση της έκπτωσης ΦΠΑ σε νησιά του Αν. και Β. Αιγαίου, η μείωση συντελεστών σε μεσαία εισοδήματα αλλά και η απομείωση ειδικών φόρων σε κλάδους κλειδιά για την ανάπτυξη, όπως π.χ. οι τηλεπικοινωνίες ή τα καύσιμα κι από όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπεραναπλήρωση λόγω αύξησης της ζήτησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 24 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.