ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: Ελλάδα και Ιταλία τα προβληματικά παιδιά της Ευρωζώνης

10:32 - 24 Απρ 2019 | Οικονομία
Ελλάδα και Ιταλία, τα «δύο προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφορικά με το δημόσιο χρέος των κρατών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό χρέος κατέγραψε ανοδική πορεία το 2018 στο 181,1% του ΑΕΠ έναντι του 176,2% το 2017. Αυτή η επίδοση είναι και η χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι: «Η αύξηση αυτή του δημοσίου χρέους οφείλεται κυρίως στα περαιτέρω δάνεια των ευρωεταίρων προς τη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η ελληνική οικονομία επανήλθε τα περισσότερα τρίμηνα στο δρόμο της ανάπτυξης κι η κυβέρνηση στην Αθήνα προτίθεται να ξοφλήσει πρόωρα δάνεια δισεκατομμυρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Η περίπτωση της Ιταλίας                             

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε και στην Ιταλία στο 132,2% του ΑΕΠ από 131,4%.

«Η κυβέρνηση στη Ρώμη θέλει να δώσει ώθηση στην χρόνια ασθενή ιταλική οικονομία αυξάνοντας τις δαπάνες, αλλά βρίσκεται σε κόντρα γι’ αυτό το λόγο με την Κομισιόν. Στις χρηματαγορές εκφράζονται εν μέρει φόβοι για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη που θα πυροδοτηθεί από την Ιταλία, καθώς οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν χρέος 60% έναντι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος» τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 24 Απρ 2019
Copyright © 1999-2019 Premium S.A. All rights reserved.