ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Γιάννος Παπαντωνίου

13:13 - 22 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ στον οποίο πιστώνεται η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ, ανακοίνωσε οτι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, διότι παρόλο που δυο φορές έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου για να επανενταχθεί στο κόμμα, δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Η ανακοίνωση του κ. Παπαντωνίου έχει ώς εξής: 

Αποτελμάτωση αλλά και οπισθοδρόμηση χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε ανίκανη και επικίνδυνη. Ο κόσμος, ολόκληρη η Ευρώπη σήμερα, κινούνται με ταχείς ρυθμούς προωθώντας μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Η σημερινή Ελλάδα, μετά τη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε την προηγούμενη δεκαετία με την ένταξη στην ΟΝΕ και την αναβάθμιση της διεθνούς της θέσης, αδρανεί. Παραμένει στάσιμη και σε ορισμένους τομείς, όπως η λειτουργία των θεσμών και οι διεθνείς σχέσεις, οπισθοδρομεί. Δεν αντιμετωπίζει τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τα θεσμικά ελλείμματα που ανακόπτουν την αναπτυξιακή της δυναμική. Όταν εξαντληθεί η προωθητική δύναμη της  ένταξης στην Ευρωζώνη, θα υπάρξει σοβαρή κάμψη της ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας και πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Η Ελλάδα πρέπει να συγκροτήσει μια ισχυρότερη παραγωγική βάση και να γίνει περισσότερα ανταγωνιστική. Να στηρίξει την παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, για να δώσει ελπίδα και σιγουριά στη νέα γενιά, σε όλους τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Διαχειρίζεται για ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς την εξουσία, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση για να δημιουργήσει τις βάσεις ανάπτυξης και προόδου στη νέα εποχή.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπεινα πείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Να εμπνεύσει σιγουριά για τη διαχείριση της οικονομίας. Να αναμετρηθεί με την αναποτελεσματικότητα του κράτους και των θεσμών, τη γραφειοκρατία, τον κομματισμό, τη διαφθορά. Να κατακτήσει τις καρδιές και το μυαλό της νέας γενιάς με αλλαγές στην παιδεία που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Φιλοδοξία μας πρέπει να είναι να δουν οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας το μέλλον σαν ελπίδα και όχι σαν απειλή.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Να ξαναδώσει δύναμη, αξιοπιστία και περιεχόμενο στην πολιτική δράση. Να προτείνει ένα σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Η χάραξη μιας νέας πορείας για τη χώρα προϋποθέτει ενδελεχή σχεδιασμό, συλλογικότητα και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς διακυβέρνησης.

Τα αρχηγικά πρότυπα κομματικής λειτουργίας δεν έχουν θέση στις σύγχρονες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Η Προεδρία του κόμματος είναι χώρος ευθύνης για δημιουργική σύνθεση ιδεών και δυνάμεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες. Και είναι συλλογική ευθύνη των μελών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να διαφυλάξουν το δημοκρατικό κεκτημένο.

Η εσωκομματική δημοκρατία είναι προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξη και τη δημιουργική πορεία του Κινήματος.

Εξάλλου, η ενότητα και η συστράτευση των δυνάμεων δεν είναι μόνο σύνθημα. Είναι ασφαλιστική δικλείδα δημοκρατικής έκφρασης για την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης και πειστικής πρότασης διακυβέρνησης. Τακτικές αποκλεισμών εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Σίγουρα δεν οδηγούν στην ανανέωση, που προκύπτει μόνο μέσα από τη δημοκρατική αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων.

Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να είμαι παραγωγικός και χρήσιμος. Εργάστηκα από κρίσιμες θέσεις για την πραγματοποίησή του έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στο χώρο της οικονομίας αλλά και σε άλλους τομείς όπως η άμυνα και οι διεθνείς σχέσεις. Με τις ιδέες και τις προτάσεις μου συνεχίζω να εργάζομαι για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προοδευτικού πολιτικού λόγου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος με απομάκρυνε από το κόμμα μου - την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Εθνικό Συμβούλιο και το Συνέδριο - με τρόπο αντιδημοκρατικό και αντικαταστατικό για λόγους μη κατανοητούς ούτε από εμένα ούτε από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Έθεσα στον Πρόεδρο το θέμα της επανένταξής μου, με διάθεση προσφοράς,  με δύο επιστολές, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. Δεν έλαβα απάντηση.

Είναι προφανές ότι, κάτω από τις παρούσες συ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.