ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλει ο προϋπολογισμός του 2008

18:06 - 22 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Η διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% αλλά και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» του 100%, θα αποτελέσουν την κεντρική γραμμή των επιδιώξεων του νέου προϋπολογισμού που εν πολλοίς στηρίζεται στην εγκαθίδρυση κλίματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και το 2008.

 Τους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής περιγράφει  η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ Πέτρου Δούκα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008 που απεστάλη σήμερα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου ( Υπουργεία, ΝΠΔΔ κλπ.) για την υποβολή των σχετικών προτάσεων στις οποίες θα συμπεριληφθούν και οι αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2009 και 2010.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, βασική συνιστώσα του νέου προϋπολογισμού, είναι ο προσδιορισμός του πλαισίου, μέσω του οποίου θα συνεχισθεί η προσπάθεια για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση με μεσοπρόθεσμο στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το έτος 2010.Οι προσπάθειες, συνεπώς, όλων των εμπλεκομένων φορέων θα πρέπει να επικεντρωθούν:

- Στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους,

- Στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου,

- Στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Η συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομικήε ξυγίανση θα προωθηθεί κυρίως μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των πιστώσεων του προϋπολογισμού, της αξιολόγησης κάθε δράσης σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των πόρων του Δημοσίου.

Παράλληλα, ο εξορθολογισμός των δαπανών θα πρέπει να αποβλέπειστην ενίσχυση των τομέων εκείνων που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και τουπαραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Στον προϋπολογισμό του έτους 2008, θα συνεχισθεί η προσπάθεια για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης.

Βασικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξει η συγκράτηση των δαπανών του προϋπολογισμού και ιδιαίτερα εκείνων καταναλωτικού χαρακτήρα και η διάθεση των αντίστοιχων πιστώσεων σε πιο παραγωγικές δράσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και πάλι στην ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων, μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.Τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων.

Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα θα αξιολογηθούν με αποκλειστικό γνώμονα το βαθμό συμβολής τους στους επιδιωκόμενους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής. Νέες δράσεις που δεν θα είναι προσανατολισμένες στις κατευθύνσεις αυτές δεν θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό.

Τέλος η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2008 θα βασισθεί στην αποτελεσματικότητα όλων των φορέων του Δημοσίου. Κάθε ενέργεια που δημιουργεί δαπάνη πρέπει να διακρίνεται από αξιοπιστία και διαφάνεια και να αιτιολογείται επαρκώς.

 

Μ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.