ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΦίΜ: Βαρύ ρυθμιστικό πλαίσιο για τσιγάρα-καπνό στην Ελλάδα

17:45 - 03 Μαϊ 2019 | Οικονομία
ΚΕΦίΜ: Βαρύ ρυθμιστικό πλαίσιο για τσιγάρα-καπνό στην Ελλάδα
Στην 11η θέση πανευρωπαϊκά βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άτμισμα και τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Nanny State Index (δείκτης κράτους-γκουβερνάντας) για το 2019, που παρουσιάζει το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Policy Information Center (EpiCENTER). Την ίδια ώρα η Γερμανία ανακηρύσσεται η πιο φιλελεύθερη χώρα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας φέτος την Τσεχία.

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ελλάδα

  • Η Ελλάδα κατατάσσεται 3η στη λίστα των χωρών με το βαρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
  • Η χώρα μας επιβάλλει από τους πιο τιμωρητικούς φόρους στον καπνό, όντας 4η στη σχετική κατάταξη, πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία, με αποτέλεσμα να είναι η 5η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είναι κάποιος καπνιστής.
  • Όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για το αλκοόλ, τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά, η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στη μέση καταλαμβάνοντας την 15η θέση στους περιορισμούς για το αλκοόλ και την 13η θέση στην κατηγορία τρόφιμα και αναψυκτικά.

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ευρώπη

  • Σε Φινλανδία και Σουηδία επιβάλλονται οι υψηλότεροι φόροι στο αλκοόλ, ενώ Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν τους υψηλότερους φόρους στα αναψυκτικά.
  • Η Σουηδία έχει τους υψηλότερους φόρους στα υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τους πιο τιμωρητικούς φόρους στον καπνό.
  • Συνολικά, το βαρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τρόφιμα και ηλεκτρονικά τσιγάρα διαθέτει η Ουγγαρία, ενώ η Φινλανδία είναι η χειρότερη χώρα για να καταναλώσει κανείς αλκοόλ και το Ηνωμένο Βασίλειο η χειρότερη χώρα για να είναι κανείς καπνιστής.

Τις μεγαλύτερες μεταβολές σημείωσαν η Λιθουανία και η Εσθονία που εκτοξεύθηκαν στην κατάταξη από το 2017 καθώς εισήγαγαν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβαρύνουν την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων. Η Λιθουανία εφάρμοσε συνολική απαγόρευση στη διαφήμιση αλκοόλ και αύξησε την ηλικία αγοράς αλκοόλ στα είκοσι έτη τον Ιανουάριο του 2018. Και οι δύο αυτές πολιτικές εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Η Εσθονία αύξησε κατά πολύ τον φορολογικό συντελεστή στην μπύρα και το κρασί κατά το διάστημα 2016-2018, εξέλιξη που όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε προβλήματα στο διασυνοριακό εμπόριο, τα οποία υποχρέωσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει περαιτέρω αυξήσεις των φόρων φέτος.

Ο Δείκτης καταγράφει μόλις πέντε παραδείγματα απελευθέρωσης τα τελευταία δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών, η ιταλική κυβέρνηση μείωσε τον φόρο στα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων τον Ιανουάριο 2019 και το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματικό έναν φόρο στο κρασί τον Σεπτέμβριο του 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.