ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βusiness πριν από τη... σέντρα - Έρευνα του ''R''

09:59 - 23 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Στους ρυθμούς του μεγαλύτερου αθλητικού event «χορεύουν» τις τελευταίες μέρες κάτοικοι και τουριστικοί φορείς της πρωτεύουσας, βιώνοντας στιγμές γιορτής και... χρηματικής "άνθησης", ανασύροντας ταυτόχρονα εικόνες... πανηγυρισμών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ξενοδόχοι, έμποροι και εστιάτορες «τρίβουν» τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς ο φετινός αγώνας του Champions League φέρνει στη χώρα μας «πλουσιοπάροχα δώρα», όπως ενίσχυση της τουριστικής κίνησης,  βελτίωση της εικόνας της πόλης, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, καθώς και αυξημένες χορηγίες.

Αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στην Αθήνα περίπου 50.000 οπαδοί από τις χώρες κυρίως της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μέχρι σήμερα, την ημέρα του τελικού, θα έχουν καταφθάσει στην πρωτεύουσα περίπου 70.000 επισκέπτες.

Οπως τονίζει στο «R» ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής κ. Γιώργος Τσακίρης «η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας  φτάνει και το 100% (!), ενώ ιδιαίτερα ωφελημένοι εμφανίζονται και οι ξενοδόχοι σε περιοχές που έχουν κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, όπως είναι η Χαλκίδα και το Λουτράκι, όπου οι κρατήσεις γίνονται από γκρουπ.

Ενδεικτικό του ... τουριστικού «οργασμού» που επικρατεί είναι οι γεμάτες πτήσεις από τις χώρες του εξωτερικού, καθώς και τα αυξημένα ναυλωμένα  δρομολόγια (charter) από Λίβερπουλ προς Αθήνα.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, πραγματοποιούνται πάνω από τρεις πτήσεις charter από Λίβερπουλ προς Αθήνα, χωρητικότητας 580 ατόμων σε κάθε Jumbo, ενώ μέχρι αύριο το βράδυ αναμένεται να καταφθάσουν ακόμη 35.000 άτομα περίπου», αναφέρει στο «R» ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑ.

Ευνοημένοι από το μεγάλη αθλητική διοργάνωση εμφανίζονται και οι έμποροι, οι οποίοι διατηρούν καταστήματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει στο «R» ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Αρμενάκης «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας» ενώ προσθέτει ότι «τα καταστήματα τουριστικών ειδών αλλά και οι χώροι μαζικής εστίασης είναι οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν περισσότερο από την εν λόγω συγκυρία».

Σύμφωνα με τον κ. Αρμενάκη, θετικό αντίκτυπο στην αγορά έχουν και οι διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις και τα happenings, τα οποία έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες, προσελκύοντας τους νέους τουρίστες στην καρδιά των εμπορικών κέντρων.  

Κορύφωση της τουριστικής κίνησης αναμένει σήμερα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων κ. Τσάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο « R» ανέφερε ότι «οι εστιάτορες της Αττικής είναι καθ’ όλα έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες».

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο κ. Τσάκος η κίνηση αν και αυξημένη θα μετριασθεί, καθώς μεγάλη μερίδα επισκεπτών εχει κλείσει «πακέτα ημιδιατροφής» σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες».

Έρευνα της MasterCard

Οικονομικά οφέλη της τάξης των 26 εκατ. ευρώ αναμένεται να απολάβει η Αθήνα φιλοξενώντας σήμερα το βράδυ τον Τελικό του UEFA Champions League μεταξύ της AC Milan και της Liverpool FC, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της MasterCard,  ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διεξαγωγή του Τελικού του Champions League στη χώρα μας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για τη συγκεκριμένη πόλη να φιλοξενήσει άλλες σημαντικές αθλητικές και διεθνής διοργανώσεις στο μέλλον.

 Σύμφωνα με την έρευνα, τα διάφορα μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι φορείς του Ολυμπιακού Σταδίου, θα επηρεαστούν στο μεγαλύτερο βαθμό από αυτά τα οφέλη, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν πως η προώθηση ταυτόχρονων πολιτιστικών και ξενοδοχειακών προσφορών πριν από τη διοργάνωση θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να παρατείνουν τη διαμονή τους και να αυξηθεί περαιτέρω η κίνηση στο τοπικό εμπόριο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, «δε θα γίνουν αισθητά αμέσως όλα τα οικονομικά οφέλη , ενώ 7 στους 8 ειδικούς συμφωνούν πως ένας επιτυχημένος τελικός στην Αθήνα θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση στην επιχειρηματική κίνηση της πόλης και οι μισοί να υποστηρίζουν πως είναι πιθανή μία πιο μακροχρόνια αύξηση στον τουρισμό λόγω της επιστροφής των υποστηρικτών της διοργάνωσης για προσωπικές διακοπές έπειτα από ένα επιτυχές ταξίδι».

 Ο John Stu

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.