ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παροχές: Το μορατόριουμ των ευρωεκλογών βάζει «σιγαστήρα» στους θεσμούς

09:20 - 09 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Παροχές: Το μορατόριουμ των ευρωεκλογών βάζει «σιγαστήρα» στους θεσμούς
Η ανάγκη για χαμήλωμα των τόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένεκα ευρωεκλογών οδήγησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τους θεσμούς στο να υπενθυμίσουν απλά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών της στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος vis vis του πακέτου παροχών.

Ουσιαστικά με ένα ουδέτερο ανακοινωθέν χτες το απόγευμα οι θεσμοί υπενθύμισαν ως αναμενόταν ότι οι παροχές θα συνεξεταστούν στο μέλλον στη βάση των δημοσιονομικών στόχων.

«Η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα» ανέφερε χτες η ανακοίνωση με προφανή στόχο να υπενθυμίσει μεν αλλά να και να κρατήσει «χαρακτήρα» εν όψει μια καυτής ευρωπαϊκής και εσωτερικής προεκλογικής περιόδου.

Πάντως ήδη τα «μολύβια» έχουν βγει για να μετρηθεί το ακριβές δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων, αλλά και να γίνει μια εκτίμηση για το αν η πολιτική δημοσιονομικής επέκτασης, που επέλεξε να κάνει έστω και με μικρά βήματα η κυβέρνηση θα έχει αποτύπωμα στο ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η άμεση καταβολή «13ης σύνταξης» έχει  συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι θα δώσει ώση στη ζήτηση ενώ οι μετατάξεις από τους υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, ενέργεια και προϊόντα διατροφής έχουν  κόστος 260 εκατ. ευρώ (για το δεύτερο εξάμηνο του έτους) και θεωρείται ότι είτε θα δώσουν πτωτική τάση στις τιμές είτε θα βοηθήσουν επιχειρήσεις να καταγράψουν μια καλύτερη εικόνα, που στη συνέχεια μπορεί να επηρεάσει θετικά άλλους δείκτες (απασχόληση, άμεσους φόρους).

Πάντως χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις είπε στο Bloomberg ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους» προσθέτοντας μάλιστα πως «θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους».

Ένα άλλο ζήτημα πέρα από τις εκτιμήσεις κάθε πλευράς για το δημοσιονομικό αποτύπωμα και τα μεγέθη των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει να κάνει με τον ειδικό λογαριασμό όπου θα μπουν τα 5,5 δισεκ. ευρώ. Μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τις ισορροπίες στην Κομισιόν εκτιμάται ότι το θέμα θα τεθεί εμφατικά. Γνώστες των Βρυξελλών δεν αποκλείουν, μάλιστα, μία εκλογή Βέμπερ στην Επιτροπή να οδηγήσει σε έντονη περιπλοκή για τα θέματα αυτά, καθώς το αν η συγκεκριμένη εξαγγελία τηρεί αυτά που συμφωνήθηκαν πέρυσι στο Eurogroup είναι θέμα διασταλτικής ερμηνείας.

«Τα λεφτά είναι πάνω στο τραπέζι» τόνισε πάντως προχθές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Το 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν ήταν τιμωρία για την ελληνική οικονομία, ήταν η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του χρέους. 3,5% υποσχεθήκαμε 3,5% θα πάρουνε. Είτε θα το πάρουν από τον ειδικό λογαριασμό, είτε γιατί πάλι θα έχουμε υπεραπόδοση από την ανάπτυξη. Είναι κλειδωμένα αυτά τα λεφτά και είναι η εγγύησή μας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

 «Θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας νωρίτερα πως εξαιτίας της εφαρμογής επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής η ενίσχυση της ανάπτυξης θα έρθει να καλύψει το χαμένο έδαφος των πλεονασμάτων και τελικά και πάλι το πλεόνασμα θα προκύψει πάνω από 3,5% του ΑΕΠ.

Κομβικό πάντως για τις συνολικές εξελίξεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων αναμένεται να είναι και η στάση της Γερμανίας που πάντα επηρεάζεται κι από γενικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 09 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.