ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με «καύσιμο» από την οικονομία φουντώνει η πολιτική κόντρα

08:10 - 13 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Με «καύσιμο» από την οικονομία φουντώνει η πολιτική κόντρα
Νέος κύκλος στην πολιτική αντιπαράθεση 15 μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης αναμένεται να ανοίξει με αφορμή την κατάθεση σήμερα του πακέτου με τα μέτρα παροχών που καταθέτει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι η καταβολή της «13ης σύνταξης», η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Μετά και τις χτεσινές βολές για τα θέματα της 7ήερης εργασίας αναμένεται με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή να ανοίξει ένας συνολικός κύκλος συζήτησης για το τι κάθε κόμμα θέλει να κάνει στην οικονομία, κάτι που σε σχέση με το κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας όπου οι προσωπικές επιθέσεις κυριαρχούσαν είναι αναμφισβήτητα καλύτερο.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, αναμένεται να αξιοποιήσει το νομοσχέδιο για να επαναφέρει στο εργασιακό και οικονομικό πεδίο το ενδιαφέρον, θεωρώντας ότι έχει ένα προβάδισμα. Κάτι που η ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να αντιπαλέψει καθώς ήδη η αγορά εκφράζει παράπονα, τόσο για το ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι οριζόντια για όλα τα είδη, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία, συναντά την κριτική καθώς προβλέπει μειωμένο αριθμό δόσεων για τις οφειλές νομικών προσώπων (18 δόσεις για τις τακτικές και 30 για τις έκτακτες οφειλές). Επιπλέον η ΝΔ επιχειρεί να αναδείξει ένα πιο φιλο - επιχειρηματικό πρόσωπο, εξ ου και οι αναφορές χτες του κ. Μητσοτάκη στο πώς μπορεί να διαμορφωθούν μεταξύ επιχειρήσεων κι εργαζομένων οι εργασιακές σχέσεις σήμερα στο φόντο των νέων μορφών απασχόλησης.

Στο μεταξύ καθώς η ψήφιση των ρυθμίσεων αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδος πριν τις εκλογές πολλές από αυτές αναμένεται να ισχύσουν, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους από τη Δευτέρα 20 Μαΐου. Επίσης αναμένεται άμεσα να ανοίξει η πλατφόρμα για τις δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, όπως και η μείωση συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα με τη Βουλή, το πακέτο θα τεθεί στο «μικροσκόπιο» των θεσμών στο Eurogroup αυτής της Πέμπτης 16 Μαΐου. Πάντως, όπως φαίνεται ήταν εν γνώσει των δανειστών οι κινήσεις της κυβέρνησης και γι’ αυτό οι όλες τοποθετήσεις κινήθηκαν σε ένα κλίμα υπενθύμισης δεσμεύσεων, ότι, δηλαδή,  δεν πρέπει οι παροχές να καλύπτουν παραπάνω δημοσιονομικό χώρο από αυτόν που αφήνουν τα υπερπλεονάσματα της Αθήνας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.