ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: «Καμπανάκι» από την Κομισιόν για το πακέτο παροχών

20:43 - 15 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Goldman Sachs: «Καμπανάκι» από την Κομισιόν για το πακέτο παροχών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Goldman Sachs αναφορικά με τον δημοσιονομικό χώρο και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το πακέτο παροχών στην Ελλάδα. Η αμερικανική τράπεζα φαίνεται πως στην έκθεσή της τον Ιούνιο θα επιστήσει την προσοχή στην Κομισιόν για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ανάλυσής της για τα δημοσιονομικά προγράμματα των χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η Goldman εκτιμά ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ιταλίας θα είναι αρνητική, ενώ για την Ελλάδα θα τονίσει την ύπαρξη δημοσιονομικών κινδύνων. Ουδέτερη στάση θα κρατήσει για τα δημοσιονομικά προγράμματα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

Στην ανάλυσή της επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα προβλέπει επιδείνωση του ισοζυγίου της κυβέρνησης από το 2018 έως το 2020 τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των πέντε χωρών της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος).

Η περίπτωση της Ελλάδας

Για την Ελλάδα η Goldman αναφέρει ότι «παρά την πρόβλεψη για μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση, η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2019 και το 2020, ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης θα παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ και ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας» καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τα μέσα του 2021.

Ωστόσο, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί ότι η Κομισιόν είναι πιθανό να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, οι οποίοι δεν οφείλονται μόνο στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως η αύξηση των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, καθώς και οι αυξήσεις στους μισθούς και τις δημόσιες δαπάνες.  Από την άλλη, η υπεραπόδοση της Ελλάδας στους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους επί τρία συνεχόμενα έτη δίνει στην ελληνική κυβέρνηση περιθώρια για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής «γι΄ αυτό και αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το λάβει υπόψη της στην αξιολόγησή της», σημειώνει η Goldman.

Η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο αναμένεται να επιταχυνθεί και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2020. Ωστόσο, σε περίπτωση αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών αυτών θα επιδεινωθούν και μία τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται μεγαλύτερη επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την Ελλάδα από ό,τι για την Κύπρο ή την Πορτογαλία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.