ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μετεκλογικές ισορροπίες βαρόμετρο για τη στάση των θεσμών

09:49 - 17 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Οι μετεκλογικές ισορροπίες βαρόμετρο για τη στάση των θεσμών
Στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές, θα γίνει η τελική ευρωπαϊκή «σούμα» για τα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Αναμφισβήτητα οι μετεκλογικές ισορροπίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο, τόσο εντός όσο κι εκτός των συνόρων, για το τελικό ύφος των τοποθετήσεων που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Πάντως χτες μια τροχιοδεικτική βολή εκτόξευσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών και για ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2020, ωστόσο, σε δεύτερη τοποθέτησή του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αποτίμηση πως χάνεται φέτος ο δημοσιονομικός στόχος. Επισήμανε όμως και την αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα μετά τις ανακοινώσεις.

Για την πρόταση για το ειδικό ταμείο για την μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020. Δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή.» Προσεκτικός και ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η συζήτηση για τα μέτρα θα γίνει στην σύνοδο του Ιουνίου, έχοντας πλέον τα τελικά στοιχεία μέσα από την τρίτη έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας που θα ανακοινώσει η Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, ο επίσης σοσιαλιστής  Επίτροπος Μοσκοβισί με προσεκτικό τρόπο τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης «θα πρέπει να αποτιμηθούν».

Στο κλίμα των συστάσεων για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού κινήθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προκαλώντας τη μήνιν της κυβέρνησης. Όπως είπε με δηλώσεις του στους FT δημοσιονομικός χώρος φέτος δε θα υπάρξει λόγω των μέτρων και άρα τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Είναι προφανές ότι στο φόντο των παροχών αναμένεται να παιχτεί μετεκλογικά ένα ισχυρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εντός κι εκτός. Πάντως ήδη από χτες φάνηκε ποιο θα είναι το μέσο πίεσης για την Αθήνα εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για το πακέτο.  Είναι το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, κάτι που μπορεί να τεθεί από  κράτη – μέλη και που φυσικά μπορεί να επηρεάσει και την προσπάθεια εξόδου στις αγορές. Άλλωστε η νέα αξιολόγηση και η εκταμίευση συνεδεόμενων ποσών αργεί μέχρι το φθινόπωρο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 17 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.