ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 17 δις ευρώ το ''φέσι'' από τα ληξιπρόθεσμα χρέη !

01:07 - 24 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Ελεγκτικό «ράλι» στα ληξιπρόθεσμα χρέη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αφού το «φέσι» από την εν λόγω κατηγορία οφειλών ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 17 δις. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μόνο 10.000 φορολογούμενοι επί συνόλου 640.000 (φυσικά και νομικά πρόσωπα) χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 15,5 δις. ευρώ!

Στο πλαίσιο αυτό και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε αυστηρές οδηγίες στους Εφόρους να εντείνουν τις προσπάθειες τους στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός το οποίο από την άλλη πλευρά θα επιφέρει ανάλογη τόνωση και στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ισχυροποιηθεί ο ρυθμός παραγωγής ειδοποιητηρίων από τα ειδικά γραφεία ληξιπροθέσμων χρεών που εδρεύουν στις εφορίες, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των οφειλετών που λαμβάνουν καθημερινά πρόσκληση για άμεση τακτοποίηση των χρεών τους.

Παράλληλα «ρόλο ντέντεκτιβ» αναλαμβάνουν οι εφοριακοί υπάλληλοι παρακολουθώντας υποθέσεις οφειλετών άνω των 100.000 ευρώ. Εκτός της συμμόρφωσής τους θα ερευνούν ακόμα και για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων ή απαιτήσεων κατά του Δημοσίου ή τρίτων και θα ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία είσπραξης της οφειλής του κάθε οφειλέτη χωριστά.

Σε όσους δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για τακτοποίηση των χρεών θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι η κατάσχεση μισθών και άλλων εισοδημάτων καθώς και η δέσμευση για πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Από την άλλη πλευρά τον «ζήλο» που θα επιδείξουν οι Εφορίες για την συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα παρακολουθούν οι οικονομικοί επιθεωρητές «τσεκάροντας» ποιες Δ.Ο.Υ είχαν αυξημένη απόδοση σύμφωνα με τις εντολές του υφυπουργού Οικονομικών κ.Α. Μπέζα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα οποία θα στραφεί το ελεγκτικό ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθετη δεξαμενή εσόδων θα αποτελέσει και η εφαρμογή του προγράμματος των φορολογικών διασταυρώσεων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα ή να αποκαλυφθούν άλλες εστίες φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, θα γίνουν συνδυασμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά έντυπα, δυνατότητα την οποία δίνει η αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Taxis. Στο πλαίσιο θα συσχετιστούν τα στοιχεία (εισοδήματα, δαπάνες, ζημίες, καθαρά κέρδη) που δηλώνει για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας στις δηλώσεις ΦΠΑ, στα έντυπα Ε1 και Ε3 της φορολογικής δήλωσης και στη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών.

Ειδικότερα, στο εκτεταμένο πρόγραμμα διασταυρώσεων θα βρεθούν:

- Αδήλωτα εισοδήματα από δεύτερη ή τρίτη δουλειά.

- Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιτηδευματίες στο έντυπο Ε3. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος θα επικεντρωθεί στα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες, τις αγορές, τα ακαθάριστα έσοδα και τις ζημίες.

- Η επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες.

- Οι επιχειρήσεις που νοικιάζουν ακίνητα σε άλλες εταιρείες, κοινοπραξίες ή τράπεζες.

- Οι περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, με στόχο επιτηδευματίες με υστέρηση απόδοσης φόρου από περιοδική δήλωση, μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα, παραβάσεις Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή ΦΠΑ, συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων και ύψους κερδών.

- Η «αφύσικη» απόκλιση εσόδων κατά τα τελευταία χρόνια (διασταυρώσεις στοιχείων Ε1 και Ε3 τελευταίων ετών), αλλά και διασταύρωση ακόμα και με εκθέσεις ελέγχου φοροελεγκτικών υπηρεσιών για εντοπισμό επιτηδευματιών με κατασχέσεις βιβλίων -στοιχείων, πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, εμπλοκή σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.

- Οι αγορές και πωλήσεις βάσει συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών, με έμφαση σε όσους εμφανίζουν υψηλούς τζίρους ή μικρό κύκλο εργασιών. Βάρος θα δοθεί και στον εντοπισμό φορολογούμενων με συναλλαγές χαμηλότερες των 300 ευρώ, που δεν θα υποβάλουν συγκεντρωτική αν και έχουν υποχρέωση.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.