ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο γερμανικός τύπος για το «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων το 2012

17:40 - 24 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Ο γερμανικός τύπος για το «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων το 2012
Στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορρίψει προσφυγή επενδυτών ώστε να αποζημιωθούν από την ΕΚΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αναφέρεται ο γερμανικός τύπος.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι «Οι επενδυτές υπέστησαν ζημίες το 2012 όταν το παρολίγον χρεοκοπημένο κράτος αποφάσισε να καταβάλει στους ιδιώτες επενδυτές 105 δισεκατομμύρια λιγότερα από όσα τους όφειλε. Οι περισσότεροι επενδυτές συναίνεσαν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων. Κάποιοι, ωστόσο, αποφάσισαν να προσφύγουν στο δικαστήριο. Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε πως ναι μεν παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των επενδυτών αλλά όχι κατά τρόπο ‘δυσανάλογο και αφόρητο' γεγονός που συνάδει με το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το δικαστήριο.»

«Το κούρεμα των Ελλήνων χωρίς συνέπειες» είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «Οι προσφεύγοντες επιχειρηματολόγησαν λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέλειψε να υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση το άδικο στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων και πως θα έπρεπε να καλύψει τις ζημίες που προέκυψαν. Οι Ευρωπαίοι δικαστές ωστόσο απέρριψαν την προσφυγή, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ να εκφέρει άποψη εάν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εναντίον της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.