ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα ο φορο-λογαριασμός μένει βαρύς

12:10 - 29 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα ο φορο-λογαριασμός μένει βαρύς
Μπορεί η προεκλογική διαδικασία λόγω και εθνικών εκλογών να «σκεπάζει» τα πάντα, ωστόσο μετά τις 7 Ιουλίου, έστω κι αν υπάρξουν παρατάσεις στις προθεσμίες πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων, έρχεται ένας βαρύς λογαριασμός που σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης φτάνει τα 14 δισεκ. ευρώ.

Ουσιαστικά κάθε μήνα θα υπάρχουν δυο ή και τρεις καταβολές πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως είναι μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Έτσι η πρώτη υποχρέωση έρχεται τον Ιούλιο με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ως τις 31 θα πρέπει να εξοφληθεί ανεξάρτητα αν δοθεί ή όχι παράταση στην κανονική προθεσμία υποβολής που εκπνέει στις 30 Ιουλίου. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Στις καταβολές αυτές ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου. Η  δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τα τωρινά δεδομένα είναι για τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη για τις 29 Νοεμβρίου. Επίσης υπάρχει και η παρακράτηση φόρου που γίνεται από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, από το οποίο το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το β΄ εξάμηνο περί τα 3,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, αντί του Σεπτεμβρίου όπως συνέβη πέρυσι. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις (τελευταία θα είναι τον Δεκέμβριο). Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση προβλέπεται να καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο εισπράξιμα είναι τα 2,65 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις σε 5 δόσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος.

Τέλος το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 29 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.