ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε... χρόνο εκλογών βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις

01:02 - 25 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Aμεσα συνδεδεμένες με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, φέρονται να είναι οι δύο διυπουργικές Επιτροπές (ΔΕΚΟ, Αποκρατικοποιήσεις) οι οποίες παρά το γεγονός ότι έχουν ανακοινωθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, εντούτοις άγνωστος παραμένει ο ακριβής χρόνος συνεδρίασής τους.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη του κ. Αλογοσκούφη με τον υπουργό Μεταφορών κ. Μ. Λιάπη, «απουσίασαν» παντελώς οι δηλώσεις, αν και βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ.

Όλα πάντως δείχνουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις μέχρι τις εκλογές θα εξαντληθούν στο ενδεχόμενο περαιτέρω πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ειδικά για τον ΟΤΕ αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο το σενάριο περί εκχώρησης του 23% του Οργανισμού σε στρατηγικό επενδυτή με παράλληλη συμμετοχή στο management της επιχείρησης, και ως επικρατέστερη λύση αναδεικνύεται τώρα η διάθεση πακέτου μετοχών 10% - 15% του οργανισμού σε θεσμικά χαρτοφυλάκια κάτι το οποίο ευνοείται και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία. 

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομίας δεν απέκλειαν χθες ακόμη και το ενδεχόμενο μίας συνδυαστικής λύσης η οποία θέλει το θέμα ΟΤΕ να κλείνει με ένα placement το οποίο θα φέρει κεφάλαια στα ταμεία του κράτους με παράλληλη υπογραφή συμφωνίας με ένα μεγάλο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό όμιλο για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Aλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αναζητούσε «διακαώς» έναν στρατηγικό εταίρο ο οποίος θα προσέδιδε αξία στον ΟΤΕ τόσο σε επίπεδο management όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας.

Σε ότι αφορά τις ΔΕΚΟ εμφανής είναι η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου για περιορισμό των ελλειμμάτων αφού η εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται τα θέματα της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ), της εισαγωγής των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) στις επιχειρήσεις αλλά και της κατάρτισης των νέων επιχειρησιακών σχεδίων για την περίοδο 2008 - 2010.

Αντιθέτως, ώθηση φέρονται να έχουν πάρει οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην διαχείριση του χρέους και τις κινητής περιουσίας των ΔΕΚΟ από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία τους από την ΚΕΔ αλλά και η ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η οικονομική κατάσταση των ΔΕΚΟ.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.