ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραδείγματα του νέου παραγωγικού υποδείγματος ήδη υπάρχουν

19:39 - 15 Ιουν 2019 | Οικονομία
Παραδείγματα του νέου παραγωγικού υποδείγματος ήδη υπάρχουν
Του Γιάννου Μητσού, Senior Advisor, Τομέας ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ παρεμβαίνει σταθερά στο δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένες θέσεις, προσαρμογές που αντλούν από τη διεθνή εμπειρία και προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. Η δουλειά του ΣΕΒ, μέσα από οικονομικά δελτία, specialreports, εκδηλώσεις, συνέδρια και παρεμβάσεις στον Τύπο, εκτός από τεκμηριωμένη ενημέρωση, συμβάλλει και στην κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και αναδεικνύει τις κρίσιμες προσαρμογές σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Η βιομηχανία, η μεταποίηση, αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι, χρειάζονται νέες προϋποθέσεις ώστε να απελευθερωθούνοι δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας και να ξεκολλήσουν το λιμνάζων αναπτυξιακό μας δυναμικό.

Διαφορετικές συγκυρίες επιτάσσουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η χώρα βρίσκεται σε μεταβατική καμπή σε μια εποχή προκλήσεων και μετασχηματισμών σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, ο δημόσιος διάλογος διενεργείται σε μεγάλο βαθμό τη βάση διλημμάτων και διαχωρισμών του παρελθόντος. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης δεν θα επέλθει θεωρητικολογώντας. Μπορεί όμως να επέλθει μέσα από την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την ανάδειξη καλών προσπάθειών.

Για αυτό, στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 18 Ιουνίου θα προβληθούν θετικά παραδείγματα από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά, τον δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση. Πρόσωπα, φορείς και οργανώσεις που διαπνέονται από αυτές τις αξίες μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα. Για τον ΣΕΒ, αυτή είναι η «Ελλάδα του Αύριο», υπάρχει ήδη και θα της δίνουμε βήμα και προτεραιότητα.

Τι τα καθιστά θετικά; Η διαφορετική προσέγγιση που υιοθετούν. Μια «Ελλάδα Αλλιώς», που συνεργάζεται, δημιουργεί και προσφέρει στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Το κάνει με νέους τρόπους και για αυτό και πετυχαίνει και αποτελέσματα.

Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα που απαιτείται περιλαμβάνει περισσότερα ανταγωνιστικά και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη καινοτομία και περισσότερη εξωστρέφεια. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία ενός νέου αξιακού υποδείγματος που θα αποτελέσει και τη βάση του νέου παραγωγικού υποδείγματος.Αξίες που θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε την αναδιανομή δημιουργώντας πλούτο αντί για διαχείριση της φτώχειας μας, με νέες, καλές δουλειές αντί για επιδόματα. Με υγιή ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Με παιδεία που εκπληρώνει το σκοπό της που είναι το να παρέχει εκείνα τα εφόδια σε γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται, αντί για πτυχία χωρίς αντίκρισμα.  Με απλούς κανόνες και διαφάνεια που αποτρέπει την ασυδοσία σε μια ανοιχτή κοινωνία και οικονομία που παρέχει ποιοτικά δημόσια αγαθά με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αντί για υπερφορολόγηση προσαρμοσμένη σε δημόσιες δαπάνες χωρίς ανταπόδοση.

Έτσι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες και θα μπουν οι βάσεις για οικονομική βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου που είναι απαραίτητη για την κοινωνική ευημερία.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:00 - 15 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.