ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εμφύλιος» για τη μεταφορά των κρατικών big data στο Μαξίμου

08:09 - 10 Ιουλ 2019 | Οικονομία
«Εμφύλιος» για τη μεταφορά των κρατικών big data στο Μαξίμου
Οι πρώτες συγκρούσεις εντός της κυβέρνησης κατεγράφησαν χτες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχεδιαζόμενη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών στο υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής έφερε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αλλά και των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι ο «πλούτος» της ΓΓΠΣ είναι μοναδικός, έχοντας την «ακτινογραφία» κάθε ενός φορολογουμένου ενώ διαθέτει και τεράστια τεχνογνωσία καθώς τα στελέχη της έχουν στήσει σειρά μεγάλων έργων ψηφιακής διακυβέρνησης όπως το TAXISNET ή τον εξωδικαστικό. Στο παρελθόν, δε, η ΓΓΠΣ ήταν το «μήλον της έριδος» μεταξύ της ΑΑΔΕ και του υπ. Οικονομικών, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή που λογοδοτεί και στους θεσμούς ήθελε να έχει στην «ομπρέλα της» τα big data της φορολογικής διοίκησης κάτι, που το υπ. Οικονομικών αρνείτο επίμονα. Μάλιστα γνωστές στους παροικούντες της Ιερουσαλήμ ήταν οι τριβές μεταξύ των διοικητών των διοικητών της ΑΑΔΕ με την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών για την «αξιοποίηση» των στοιχείων της ΓΓΠΣ.

Πάντως όπως φαίνεται από τα Προεδρικά Διατάγματα που ήταν έτοιμα χτες για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θέλησε να φέρει υπό την άμεση εποπτεία του τη Γραμματεία και τον «πλούτο της», που είναι ένας απίστευτος όγκος δεδομένων. Παρά τις αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων όσο και του νέου υπουργού Οικονομικών προχωρά στις αλλαγές και στην ισχυροποίηση του ψηφιακού πυλώνα της κυβέρνησης που θα τελεί υπό την εποπτεία του.

Βέβαια το υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τους υφυπουργούς Γιώργο Γεωργαντά και Γρηγόρη Ζαριφόπουλου θα έχει πέρα από τις υφιστάμενες  δύο γενικές γραμματείες (Γ. Γ. Ψηφιακής Πολιτικής και Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων)του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (που καταργείται), την υπό μεταφορά ΓΓΠΣ,  κι άλλες διευθύνσεις από άλλα υπουργεία κι έχουν σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή τη λειτουργία σχετικών υπηρεσιών από το δημόσιο.

Για παράδειγμα, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων, του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα Τμήματα Διαδικασιών και ΚΕΠ της Διεύθυνσης Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, το Τμήμα Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας  της Διεύθυνσης Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η μεταφορά από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) που μέχρι σήμερα λειτουργούσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Επιπλέον από το υπουργείο Εργασίας μεταφέρεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), που μαζί με το TAXISNET και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι τα τρία μεγάλα ψηφιακά έργα της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, η μεταφορά του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος Α.Ε,  στο υπουργείο του Κ. Πιερρακάκη αλλά κυρίως της  ΕΥΠ υπό τον Πρωθυπουργό μαζί με όλες τις  προαναφερόμενες υπηρεσίες αυτές, που αφορούν τα ψηφιακά data, δημιουργούν ένα τεράστιο μηχανισμό πληροφοριών υπό το Μαξίμου που το καθιστά κέντρο και καρδιά της διακυβέρνησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:21 - 10 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.