ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υλοποίηση των δεσμεύσεων και «γκρίνια» των θεσμών απασχολούν την κυβέρνηση

11:25 - 11 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Υλοποίηση των δεσμεύσεων και «γκρίνια» των θεσμών απασχολούν την κυβέρνηση
Η ξαφνική φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική μπορεί να ανέτρεψε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ωστόσο το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων αναμένεται να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.

Για σήμερα μάλιστα ήταν προγραμματισμένη ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με στόχο την επισκόπηση των δεσμεύσεων από την 3η αξιολόγηση που εκκρεμούν αλλά και τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να τηρηθούν οι υποσχέσεις αλλά και να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Σημειώνεται ότι το κόστος των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί εκτιμάται ότι φτάνει τα 6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό εντάσσεται η μείωση από το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μεσαίες ιδιοκτησίες αλλά και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα στο τραπέζι μπαίνει και η σταδιακή μείωση, σε ορίζοντα τετραετίας, των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και διορθωτικές κινήσεις στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. Στη ρύθμιση, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση πόνταρε πολλά για τη διασφάλιση εσόδων, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 170.550 οφειλέτες ρυθμίζοντας χρέη προς την εφορία ύψους 1,478 δισ. ευρώ με τις εισπράξεις για τον προϋπολογισμό να διαμορφώνονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Αφού καταλήξει η Αθήνα στον οδικό χάρτη των μέτρων θα πρέπει να έλθει σε συνεννοήσεις με τους θεσμούς ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα αλλά και η επόμενη δόση ύψους 644,4 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).  Σε γενικές γραμμές πάντως οι θεσμοί, όπως έχει φανεί από δηλώσεις στο Βερολίνο της Καγκελαρίου Μέρκελ και διαρροές των Βρυξελλών, επιμένουν στην ανάγκη  τήρησης των στόχων και δε βλέπουν με καλό μάτι βελτιωτικές κινήσεις στις 120 δόσεις λόγω της πάγιας θέσης τους για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ότι επηρεάζουν αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και αυξάνουν αντί να μειώνουν τη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συνολικά τα θέματα που καλείται να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας.

- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια, και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

- Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε μόλις 500 εκατ. ευρώ ανεξόφλητα.

- Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.

- Περαιτέρω στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο να φτάσει στους 12.500 υπαλλήλους.

- Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ.

- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 11 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.