ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Crash test κυβέρνησης - θεσμών στην ημερίδα του Economist

22:28 - 15 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Crash test κυβέρνησης - θεσμών στην ημερίδα του Economist
Μια πρώτη «γεύση» από τη στάση των θεσμών απέναντι στις πολιτικές που χαράσσει θα λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την αυριανή ημερίδα του Economist.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιείται την Τρίτη στην Αθήνα, θα συνεχιστούν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με στελέχη των θεσμών.

Την Δευτέρα ο κ. Σταϊκούρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον υπεύθυνο του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, ενώ αύριο έχει ραντεβού με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Θα βρίσκεται επίσης στο Λαγονήσι ο επικεφαλής του EuroWorking Group  Χανς Φίλμπριφ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στον πρώτο αυτό κύκλο συναντήσεων το κλίμα διαγράφεται θετικό, ενώ το μήνυμα που λαμβάνεται από τους θεσμούς είναι «κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Στο σημερινό ραντεβού Σταϊκούρα - Ρέγκλινγκ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων «η σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας», ενώ δεν έμεινε εκτός το ζήτημα σχετικά με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα το αυριανό ετ α τετ Μητσοτάκη - Ρέγκλινγκ στο Μαξίμου, κατά το οποίο θα τεθεί επί τάπητος η ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Όσον αφορά στην αυριανή ομιλία Ντόλμαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Economist, είναι πολύ πιθανόν ο υπεύθυνος του κλιμακίου του ΔΝΤ να κρατήσει χαμηλούς τόνους όπως γενικότερα το IMF αφού είναι πολύ νωρίς ακόμη για τη νέα κυβέρνηση.  Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα ενώ είναι υπέρμαχος της μείωσης του αφορολογήτου ορίου.

Μαριλένα Καραβασίλογλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.