ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΑΝ: Νομοσχέδιο ''ασπίδα'' για τον καταναλωτή

19:10 - 30 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά, απαλοιφή των ψιλών γραμμάτων κατά τις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονη εισαγωγή των κανόνων διαφάνειας προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή το ποιο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παρουσιάζοντας τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι με το εν λόγω νομοθέτημα κεντρική προτεραιότητα παραμένει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά και η διασφάλιση υγειών συνθηκών ανταγωνισμού με πρωτεύοντα ρόλο τη διασφάλιση της ποιότητας. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από το 1994 και για το λόγο αυτό απαιτείτο η προσαρμογή του στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς.

Ειδικότερα τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

* Ελέγχονται, αυστηρότερα, οι γενικοί όροι των συναλλαγών και, για πρώτη φορά, ρυθμίζονται οι απροσδόκητοι όροι των συναλλαγών (αιφνιδιαστική ρήτρα).

* Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος υπαναχώρησης σε συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος, επεκτείνεται σε δέκα τέσσερις (14) ημερολογιακές ημέρες η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος αυτού και οι σχετικές διαδικασίες απλουστεύονται και καθίστανται ασφαλέστερες με τη χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.

* Για την καταχώριση των προμηθευτών στο ειδικό μητρώο συνεκτιμώνται (στο πρόσωπο του ιδίου, προκειμένου για φυσικό πρόσωπο, και στο πρόσωπο των νομικών εκπροσώπων του, προκειμένου για νομικό πρόσωπο), η συμπεριφορά του, όπως υπαγορεύεται, από το νόμο έναντι των καταναλωτών και οι διοικητικές κυρώσεις που έχουν τυχόν επιβληθεί.

* Προβλέπεται η ενημέρωση του καταναλωτή για την πιθανή διάρκεια της ζωής του προϊόντος και το δικαίωμά του να ζητήσει την αντικατάσταση του προϊόντος με νέο ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εφόσον το προϊόν εμφανίσει ελάττωμα κατά το χρόνο ισχύος της εγγύησης, καθώς και να ζητήσει την προσωρινή αντικατάσταση του ελαττωματικού προϊόντος, στην περίπτωση της επισκευής του, εφόσον ο χρόνος της υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες.

* Προβλέπεται δικαίωμα αποζημίωσης του καταναλωτή σε περίπτωση που προσβληθεί το δικαίωμα χρήσης περιβαλλοντικών αγαθών που, από τη φύση τους, προορίζονταν και πράγματι χρησιμοποιήθηκαν από αυτόν, εφόσον η σχετική ζημία υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.

* Προβλέπεται χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης και για παράβαση του νόμου περί προστασίας καταναλωτών.

* Διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που ευθύνονται έναντι των καταναλωτών, στον οποίο εμπίπτουν όλα τα πρόσωπα που αποτελούν τους κρίκους της αλυσίδας του εφοδιασμού της αγοράς, από τον προμηθευτή μέχρι το διανομέα των προϊόντων.

* Εισάγεται ειδική ρύθμιση για την προστασία τη ψυχικής υγείας των ανήλικων από την κυκλοφορία στην αγορά προϊόντων που απευθύνονται σε αυτούς. Προβλέπεται σχετική ρυθμιστική παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνωμοδότηση της συνιστώμενης Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων και θεσπίζεται υποχρέωση ταξινόμησης και επισήμανσης των ανωτέρω προϊόντων με βάση την ηλικία των παιδιών και τις ανάγκες προστασίας τους.

* Εναρμονίζεται με την οδηγία 2005/29 του Ε.Κ. και Συμβουλίου η υφιστάμενη ρύθμιση σχετικά με τη διαφήμιση.

* Ενισχύεται η προστασία των καταναλωτών με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τις οποίες εφαρμόζουν οι προμηθευτές στον κύκλο των συναλλαγών τους με τους καταναλωτές.

* Αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ενώσεων καταναλωτών, προβλέπεται η πιστοποίησή τους, ενισχύεται η κρατική εποπτεία και ο έλεγχος των δράσεών τους κατά το νόμο και το καταστατικό τους.

* Παρέχεται η δυνατότητα στις ενώσεις καταναλωτών να ασκούν συλλογική αγωγή πέραν των ήδη προβλεπομένων και για αναγνώριση του δικαιώματος αποκατάστασης της ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές από παράνομη συμπεριφορά των προμηθευτών.

* Παρέχεται η δυνατότητα στο μεμονωμένο καταναλωτή να επιδιώκει, σε ατομικό επίπεδο, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και έξοδα, την ικανοποίηση δεδομένης απαίτησής του εξαιτίας των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που συνεπάγεται, σε βάρος του, παράνομη συναλλακτική συμπεριφορά προμηθευτών, αξιοποιώντας σχετική αμετάκλητη δικαστική απόφαση

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.