ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χρονοδιάγραμμα των νομοσχεδίων - Δεν μειώνεται το αφορολόγητο

13:14 - 23 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Το χρονοδιάγραμμα των νομοσχεδίων - Δεν μειώνεται το αφορολόγητο
Για το πρόγραμμα κατάθεσης των πρώτων νομοσχεδίων της κυβέρνησης, τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία και τα επικείμενα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Αναλυτικά, τα νομοσχέδια έχουν ως εξής:

  • Πρώτο θα είναι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα κατατεθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.
  • Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι αυτό που θα περιλαμβάνει τις άμεσες μειώσεις φόρων του ΕΝΦΙΑ και βελτίωση των 120 δόσεων. Θα κατατεθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντας και θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι 1 Αυγούστου.
  • Το τρίτο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σειρά διατάξεων για την ενίσχυση κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, την κατάργηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και την κατάργηση του ασύλου. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη μεσαία τάξη είναι υψηλότερες», θέτοντας ως παραδείγματα περιουσίας 80.000 – 100.000 ευρώ στην οποία η μείωση με ΝΔ είναι 20%, ενώ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 17,5%. Για περιουσία 100.000-120.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ με ΣΥΡΙΖΑ 11%. Για περιουσία 120.000 – 140.000 ευρώ το όφελος είναι 20% και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 8,23%.

Μέτρα στήριξης για το Μάτι

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προχωρήσουν οι ενέργειες στήριξης στο Μάτι και στους πληγέντες της καταστροφής του Ιουλίου του 2018.

«Η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Με τα χρήματα θα εξασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα για τους πυρόπληκτους, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια σε 4.400 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων (κόστος 10 εκατ. ευρώ), ενώ για την ανάπλαση της περιοχής θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Το αφορολόγητο

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «Αυτό που θα γίνει είναι να εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές και το ν. Κατρούγκαλου σχολίασε ότι η μείωση στο 15% θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας. 

Καμιά κατάργηση επιδόματος

Παράλληλα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα» απαριθμώντας τις ημερομηνίες - το διήμερο 25-26 Ιουλίου - για την καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύησης, του επιδόματος στέγασης, του επιδόματος ομογενών, των αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος παιδιού.

Η Κύπρος ο πρώτος προορισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ταξίδια «για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους το πρώτο θα γίνει στην Κύπρο και θα ακολουθήσει στις 29 Αυγούστου το ταξίδι στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Ολλανδία ενώ σχεδιάζεται επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Το πρόγραμμα επισκέψεων

Την Τετάρτη στις 11:30 το Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του σε 15 μαθητές με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ενώ θα έχει προηγηθεί, στις 10:30 συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Την Παρασκευή θα ακολουθήσει επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:48 - 23 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.