ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

19:45 - 26 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και πρόσθετο μπόνους για όσους προκαταβάλουν τουλάχιστον 2 δόσεις της ρύθμισης των 120 δόσεων προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατέθηκε στη Βουλή. Επιπλέον θεσπίζονται διατάξεις, προκειμένου να υπαχθούν στις βελτιώσεις των 120 δόσεων και επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη ενταχθεί.

Ειδικότερα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει: 

- τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά με επίκεντρο των μειώσεων την ταλαιπωρημένη από την κρίση και την υπερφορολόγηση μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία. Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι αλλά στο τέλος θα εφαρμοστεί μειωτικός συντελεστής 30%, 27%, 25%, 20% ή 10% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.

Για φέτος η μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο ως εξής:

- 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.

- 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ

- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.

- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ

- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

-ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2020.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν το Σεπτέμβριο, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Σύμφωνα με την νέα διάταξη «Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019».

- βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από 5% σε 3%, η ελάχιστη δόση μειώνεται από 30 σε 20 ευρώ και εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ.

-φορολογούμενοι που με την υπαγωγή στη ρύθμιση δηλώσουν ότι θα προκαταβάλουν τουλάχιστον 2 μηνιαίες δόσεις απαλλάσσονται ταυτόχρονα στο ισόποσο από τόκους της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ενός οφειλέτη είναι 500 ευρώ και μαζί με την 1η δόση προκαταβάλει 2 δόσεις, δηλαδή ποσό 1000 ευρώ (συνολικά 1.500 ευρώ), θα γλιτώσει από τόκους το ποσό των 1000 ευρώ.

-με την υπαγωγή στη ρύθμιση, "παγώνουν" τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί των απαιτήσεων του δημοσίου

-οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους στην προϋφιστάμενη μορφή της ρύθμισης μπορούν να ζητήσουν εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η ρύθμιση για να πάρουν τα ευεργετήματα της νέας μορφής της

Στις διατάξεις περιλαμβάνεται ρητή δήλωση του υπουργείου Οικονομικών ότι η παρούσα ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση αποτελεί την τελευταία ρύθμιση οφειλών έκτακτου χαρακτήρα που χορηγείται. Η διάταξη αυτή προστέθηκε προκειμένου να διασκεδαστούν οι αντιρρήσεις των Θεσμών στη θέσπιση της ρύθμισης και συμβαδίζει με σχετική δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Στις διατάξεις δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση των 120 δόσεων.

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότητα την Τρίτη ή την Τετάρτη, θα κατατεθεί το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στους ΟΤΑ για την απλή αναλογική και το άσυλο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες θα έρθουν σε δεύτερη φάση, ενώ τώρα θα περιληφθεί ένα μικρό μέρος αναστολής διατάξεων.

Κυβερνητικές πηγές: Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες απαντούν στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, από την ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ:

-Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.

-Δεν είναι και οριζόντια.

-Λαμβάνεται μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και τη μεσαία τάξη.

-Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ  σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.

-473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση.

-1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:57 - 26 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.