ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς ρεκόρ 20ετίας

13:49 - 13 Αυγ 2019 | Οικονομία
Προς την καλύτερη επίδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει την λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την οικονομία της χώρας.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal, στο οποίος αναφέρεται ότι ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018 μπαίνοντας σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση από το 1999, ενώ αποτελεί την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.

Το ράλι, όπως παρατηρεί η Wall Street Journal, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να χάνει την δημοφιλία του και οι επενδυτές ξεκίνησαν να τιμολογούν μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές. Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Υπήρξε ένα σημείο καμπής για το επενδυτικό», σχολίασε ο Giuseppe di Mino της Amber Capital προσθέτοντας πως «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τελικά θα κάνουν από αυτά που λένε ότι θα κάνουν». Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 δις. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή διαθέτει ποσοστό κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής της στην Ελλάδα αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Η μεταβολή στο επενδυτικό αίσθημα – που αποτυπώνεται από την αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο ΧΑ στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018 – σηματοδοτεί μια απότομη μεταβολή για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η WSJ. Εκεί που διαπραγματευόντουσαν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, πλέον διαπραγματεύονται με premium.

«Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές – τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι – έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ioannis Kokkoris της Queen Mary University στο Λονδίνο.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.