ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Κίνημα'' υπέρ δομημένων από τους τραπεζίτες- ''Πάγωσαν'' οι συναλλαγές

12:50 - 01 Ιουν 2007 | Οικονομία
Πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στην ελληνική αγορά λόγω της συστηματικής δαιμονοποίησης των δομημένων προϊόντων θα λάβουν προσεχώς οι τραπεζίτες.Το νοσηρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί έχει συμβάλλει ώστε να μην πραγματοποιείται καμιά συναλλαγή στα δομημένα προϊόντα ενώ έχουν μειωθεί δραστικά και οι συναλλαγές στα κρατικά ομόλογα.

Η υπόθεση των δομημένων προϊόντων ξεκίνησε με τραπεζική πρωτοβουλία από διαρροές που πραγματοποίησε τραπεζίτης με στόχο εταιρικά συμφέροντα.

Όμως η υπόθεση έχει ξεφύγει από τα στενά εταιρικά πλαίσια και αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση άμετρα βάλλει κατά των τραπεζών συνεχίζοντας τα λάθη που είχε πράξει στο παρελθόν και η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση ασκώντας δριμεία κριτική επί παντός επιστητού.

Διοικήσεις τραπεζών στοχοποιούνται, η αγορά τείνει να νεκρώσει και ο προβληματισμός των ξένων εντείνεται.

Την ίδια στιγμή και η ΤτΕ αντί να λάβει πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης με ετεροχρονισμένες κινήσεις επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 120 χιλιάδων ευρώ συνολικά στην Eurobank και την Marfin στοχοποιώντας αυτές τις τράπεζες ως τους παραβάτες.

Η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου θα έπρεπε να ανησυχεί την ΤτΕη οποία τώρα μελετά να θέσει πλαφον στο ύψος των προμηθειών.

Παραδόξως όμως θέτει ποινές σε τράπεζες επειδή έλαβαν υψηλή προμήθεια ενώ δεν υπάρχει ακόμη θεσμικό πλαίσιο που να θέτειόρια στις προμήθειες.

Τα προβλήματα που ανέκυψαν σε πελάτες private banking της Eurobank όσον αφορά τα δομημένα προϊόντα αντιμετωπίστηκαν καθώς η τράπεζα άμεσα πρότεινε να αλλάξει την σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το αμέσως προσεχές διάστημα οι τραπεζίτες αναμένεται να λάβουν πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει και πλήττει όλες τις πλευρές.

Ενδεχομένως να υπάρξει ανακοίνωση που θα υπογράφεται από τραπεζίτες οι οποίοι θα παίρνουν συγκεκριμένη θέση για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Επίσης θα υπάρξει μια γενική ενημέρωση και προς τα πολιτικά κόμματα ενώ εξετάζονται και κινήσεις που θα εκπλήξουν την αγορά.

Πάντως το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί προβληματίζει έντονα τους ξένους επενδυτές οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.