ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Παρελθόν από σήμερα τα capital controls

13:48 - 26 Αυγ 2019 | Οικονομία
Μητσοτάκης: Παρελθόν από σήμερα τα capital controls
Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πλήρη άρση των capital controls.

«Αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα capital controls είναι από σήμερα παρελθόν. 

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία, ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και εξήγησε τους λόγους που επιτρέπουν την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. 

«Από τον Ιανουάριο 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισ. από τις ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής πολιτικής ήταν το κλείσιμο τραπεζών και η δραματική αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών. Η προοπτική πολιτικής αλλαγής και το αποτέλεσμα εκλογών 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, όπως αποδεικνύεται από τα χαμηλά επιτόκια και από το ότι δανειστήκαμε από τις αγορές με ιστορικό επιτόκιο. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση για δάνεια από τις αγορές. Σήμερα κλείνει οριστικά ένας 4ετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 μήνες τα capital controls καταργούνται.

Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία ανοίγει νέα καλύτερη προοπτική για την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα που θέλουμε», σημείωσε. 

«Σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού το νομοσχέδιο για προσωπικά δεδομένα»

«Στα ζητήματα προσωπικών δεδομένων η Ευρώπη έδρασε πρώτη. Ρητά υποχρέωσε εταιρίες να μην φακελώνουν εργαζόμενους ώστε να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα κατά το δοκούν. Είναι άξιο απορίας πως μια κυβέρνηση που υποτίθεται επαγγελλόταν τα δικαιώματα άφησε απροστάτευτους τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο αποτελεί «σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού που επανατοποθετεί την χώρα στο κέντρο της Ευρώπης. Είναι σοβαρό βήμα κοινωνικής ευθύνης». 

Όπως εξήγησε, «το νέο πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές διαδικτύου που λειτουργεί άναρχα». 

«Συγχαίρω τον υπ Δικαιοσύνης για το ανοικτό πνεύμα που επέδειξε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Έκανε δεκτές τις περισσότερες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. Εξηγήθηκε επαρκώς ο λόγος που επέβαλαν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα συζήτησης.

Με το νομοσχέδιο κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς συγκατάθεση και κανείς εργοδότης δεν μπορεί να επικαλείται στοιχεία εργαζομένων εις βάρος τους. Για παράδειγμα εικόνες από κάμερες ασφάλειας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για απόλυση κ.α.

Οι επιχειρήσεις έχουν κοινή αφετηρία για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων αλλά κυρίως οι πολίτες θα είναι οι βασικοί διαχειριστές του ηλεκτρονικού τους προφίλ. Θα μειωθούν έτσι και οι συνεχείς οχλήσεις από κάθε είδους ανεπιθύμητα μηνύματα που καθημερινά μας κατακλύζουν.

Όσοι θελήσουν να παραβιάσουν τους κανόνες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Αντίθετα όσοι τηρούν τους κανόνες θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη στον κόσμο ψηφιακής εποχής. Το δικαίωμα ελεύθερης ενημέρωσης εναρμονίζεται πλήρως με το δικαίωμα προσωπικής προστασίας». 

«Το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά» 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ. Όπως υπογράμμισε έχουν εξοικονομηθεί 35 εκατομμύρια ευρώ «και σε πείσμα όσων ανέμεναν καταστροφές το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά». 

Μάτι

Υπενθύμισε, δε, ότι καθαρίστηκε το περιβόητο οικόπεδο στο Μάτι ενώ εξήρε την προσπάθεια όλων όσοι έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. «Η μάχη με τις φωτιές αποδεικνύουν την παρουσία μας δίπλα στον πολίτη», είπε προσθέτοντας ότι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα «αποτελεί τη σταθερή πυξίδα της κυβέρνησης». «Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40 μέρες και με αυτό το ρυθμό θα συνεχίσουμε τα επόμενα 4 χρόνια», είπε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 26 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.