ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμο το ν/σ της κυβέρνησης για την αποδοχή κληρονομιάς

10:04 - 01 Σεπ 2019 | Οικονομία
Έτοιμο το ν/σ της κυβέρνησης για την αποδοχή κληρονομιάς
Έτοιμο σχέδιο έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει την τροποποίηση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου για την αποδοχή κληρονομιάς, ώστε τα ακίνητα να παραμένουν στους κληρονόμους, αλλά ταυτόχρονα το Δημόσιο να εισπράττει από τη μία πλευρά τα χρέη, που έχουν δημιουργηθεί και από την άλλη τον φόρο κληρονομιάς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ, σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, σε έως και 48 δόσεις, ίσως και περισσότερες.

Για να φτάσει κάποιος όμως στις 48 δόσεις πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Θα λαμβάνονται, δηλαδή, υπόψη τα εισοδήματα όσων επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στην ουσία, τα εισοδηματικά κριτήρια θα κληρώνουν τον αριθμό των δόσεων στις έκτακτες οφειλές προς την εφορία.

Το 2017, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι αποποιήσεις ξεπέρασαν τις 150.000, αριθμός τριπλάσιος συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016, οι οποίες έφτασαν τις 54.422 και αυξημένος κατά 333% σε σύγκριση με το 2013. Το Δημόσιο έτσι γίνεται σταδιακά ο μεγαλύτερος κληρονόμος μιας περιουσίας που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς πρέπει να αποποιηθούν και οι υπόλοιποι συγγενείς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.