ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπιτήρηση:Σφραγίζεται το «διαβατήριο» εξόδου της Ελλάδας - Σε ''καλό δρόμο'' λέει ο Αλμούνια

13:35 - 04 Ιουν 2007 | Οικονομία
«Σφραγίδα» στο διαβατήριο εξόδου της Ελλάδας από την διαδικασία της δημοσιονομικής επιτήρησης βάζει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα για την Ελλάδα αφού την «απεμπλοκή» της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της επιτήρησης υπέδειξε πρόσφατα ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια αμέσως μετά την παρουσίαση των προβλέψεων της Επιτροπής αναφορικά με τις επιδόσεις των οικονομιών των χωρών μελών για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Βάσει των καλών επιδόσεων της Ελλάδας, ο κ. Αλμούνια κατέθεσε πρόταση για την «έξοδο» της Ελλάδας από την διαδικασία της κοινοτικής Επιτήρησης κρίνοντας όχι μόνο ότι μειώθηκε το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ πέρυσι αλλά και ότι θα παραμείνει κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2006 σε 2,6% χωρίς την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ενώ με την αναθεώρηση διαμορφώνεται στο 2,1%, ενώ για το 2007 χωρίς την αναθεώρηση η πρόβλεψη είναι 2,4%, ενώ με την αναθεώρηση διαμορφώνεται  στο 1,8 - 1,9% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την διαδικασία της επιτήρησης δεν σημαίνει ότι έληξε ταυτόχρονα και ο δημοσιονομικός «συναγερμός» για την χώρας μας. Όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι « η έξοδος από την επιτήρηση σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι φθάσαμε στο τέλος του δρόμου».

Αντίθετα κεντρικός στόχος παραμένει η επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010 γεγονός που σημαίνει την  περαιτέρω προσαρμογή του ελλείμματος, κατά περίπου 0,6% σε ετήσια βάση, έως το προηγούμενο έτος.

Εντωμεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που του υπεβλήθη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε για την εξέλιξη των στατιστικών στην Ε.Ε., ο κ. Χοακίν Αλμούνια, τόνισε ότι η προσαρμογή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τις συστάσεις των Βρυξελλών, για την αξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και συνεπώς είναι θέμα άμεσου χρόνου να κλείσει και τυπικά η προδικαστική διαδικασία, που είχε κινηθεί κατά της Ελλάδας στα τέλη του 2004, για αναξιοπιστία των πριν του 2004 στατιστικών της στοιχείων.

«Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση των απαιτούμενων διαπιστώσεων για την ενσωμάτωση των συστάσεων της Eurostat στη μεθοδολογία της ΕΣΥΕ και αμέσως μετά η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Επίσης ο κ. Αλμούνια διαβεβαίωσε ότι μετά από 3 χρόνια διαπιστώνεται μεγάλη βελτίωση, όσον αφορά την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και έδωσε έμφαση στην άριστη, όπως είπε, συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat και της Επιτροπής.

Η ατζέντα του Συμβουλίου Ecofin

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ecofin, σήμερα, όπου συμμετέχει ο  Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, είναι η ακόλουθη:

1.Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Θα συζητηθούν οι συστάσεις της Ε. Επιτροπής για την έξοδο από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Μάλτας.

2.Εκθέσεις για τη Σύγκλιση από την Ε. Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σύμφωνα με τη Συνθήκης Ε.Ε., η Ε. Επιτροπή και η ΕΚΤ πρέπει να υποβάλλουν έκθεση στο Συμβούλιο τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, ή κατόπιν αιτήματος κράτους-μέλους,σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων για πλήρη συμμετοχή του στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Στο Συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις για τη Σύγκλιση που εγκρίθηκαν στις 16 Μαΐου 2007 από την Ε. Επιτροπή και την ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος τηςΚύπρου (13/02/07) και της Μάλτας (27/02/07). Τόσο η Ε. Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο χώρες ικανοποιούν όλους τους αναγκαίους όρους για την προσχώρησή τους στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ. Με βάση τις θετικές εκθέσεις όσον αφορά τη σύγκλιση, η Ε. Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο την προσχώρηση της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008.

3.Ποιότητα των Δημοσίων Οικονομικών

Θα συζητηθεί έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και της Ε. Επιτροπής -την οποία υπέβαλαν μετά από αίτημα του Συμβουλίου ECOFIN του Ιανουαρίου 2006 - σχετικά με τη μέχρι σήμερα συντελεσθείσα πρόοδο όσον αφορά την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεταιστην π

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.