ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυθημερόν ο έλεγχος σύστασης εταιρειών μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης

18:25 - 03 Σεπ 2019 | Οικονομία
Αυθημερόν ο έλεγχος σύστασης εταιρειών μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης
Ο ιδρυτής-πολίτης τρίτης χώρας που πρόκειται να πάρει την θέση ομορρύθμου εταίρου σε προσωπική εταιρεία, είναι υποχρεωμένος να διαμένει μόνιμα στη χώρα και να διαθέτει τις προβλεπόμενς άδειες από τη νομοθεσία. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων στις διευκρινίσεις που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη σύσταση εταιρειών μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου που αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια και κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των επιμελητηρίων, στην κεντρική υπηρεσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και στη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας προβλέπει ότι ο έλεγχος νομιμότητας και πληρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, από την Υπηρεσία μιας Στάσης, θα γίνεται αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος σύστασης από τον ενδιαφερόμενο.

Όπως σημειώνεται, η αρμόδια υπηρεσία: «ελέγχει την αίτηση καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων από αυτόν στοιχείων και εγγράφων, καθώς και την εταιρική σύμβαση /καταστατικό ως προς τα στοιχεία που δύνανται να επιφέρουν ακυρότητα της εταιρείας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι εφόσον τα δικαιολογητικά, αιτήσεις και νομιμοποιητικά έγγραφα που προσκομίζονται από τους ιδρυτές ή τον εκπρόσωπό τους είναι πλήρη και σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, «δεν επιτρέπεται η, καθ’ υπέρβαση των διατάξεων αυτών, απαίτηση της ΥΜΣ για συμπλήρωση ή προσκόμιση επιπρόσθετων δικαιολογητικών ή αιτήσεων από τον ιδρυτή ή τους ιδρυτές ή τον εκπρόσωπό τους».

Καθίσταται σαφές ότι οι έλεγχοι νομιμότητας και πληρότητας που απαιτούνται για τη σύσταση εταιρείας μέσω της ΥΜΣ, είναι πολύ συγκεκριμένοι και περιορίζονται στους εξής:

Α. Έλεγχος ως προς τη νομιμοποίηση των αιτούντων ιδρυτών ή του εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου.

Β. Έλεγχος πληρότητας υποβαλλομένων στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών. 

Γ. Έλεγχος της εταιρικής σύμβασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.