ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Μειώστε τη... γραφειοκρατία στις ενεργειακές επενδύσεις''

00:15 - 05 Ιουν 2007 | Οικονομία
«Σήμα κινδύνου» για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αδειοδότηση επιχειρήσεων στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα εξέπεμψε ο Γερμανός βουλευτής Χανς Γιόσεφ Φελ σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πολλές ξένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και γερμανικές, καθυστερούν να επενδύσουν στη χώρα μας, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξαιτίας του φαινομένου αυτού.

«Όταν η Ελλάδα φτάσει στο θέμα της ασφάλειας της ενέργειας στον τομέα του ηλεκτρισμού, τότε θα πρέπει να βιαστεί σημαντικά για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φελ, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό δυναμικό σε συστήματα ηλιακής ενέργειας, κυρίως στην Κρήτη, αλλά και «γιγαντιαίο» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- γεωθερμικό δυναμικό, η αξιοποίηση του οποίου κυρίως στα ελληνικά νησιά μπορεί να καλύψει ανάγκες σε ηλεκτρισμό, θέρμανση ακόμη και σε πόσιμο νερό.

Ταυτόχρονα, η θαλάσσια τεχνολογία και τα μεγάλα θαλάσσια ρεύματα που αναπτύσσονται μεταξύ των ελληνικών νησιών είναι ένα μείζονος σημασίας «κεφάλαιο» στην χώρα μας. Προέτρεψε μάλιστα την Ελλάδα να προχωρήσει στην καθιέρωση ειδικών χρεώσεων στις θαλάσσιες τεχνολογίες, κάτι που εάν εφαρμοστεί -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον τομέα αυτό.

Ο κ. Φελ επισήμανε πως, ενώ η παραγωγή πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί πλέον να αυξηθεί περαιτέρω -μάλιστα εδώ και μερικούς μήνες παρουσιάζει κάμψη- την ίδια ώρα οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται δραματικά. Έτσι, τίθεται εν αμφιβόλω η ενεργειακή επάρκεια σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ταϊλάνδη αλλά και οι ΗΠΑ.

«Οι συμβατικές πηγές ενέργειας όπως το τα ορυκτά καύσιμα, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και το ουράνιο δεν θα μπορούν να προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια κατά τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα και την ραγδαία αύξηση των τιμών», υπογράμμισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αντικατάστασης των παραδοσιακών μορφών παραγωγής ενέργειας με τις ΑΠΕ, κάνοντας λόγο για κρίσιμο πολιτικό θέμα, καθώς, όπως τόνισε, εάν η αντικατάσταση δεν προχωρήσει στην πράξη θα οδηγηθούμε σε ραγδαία αύξηση πολεμικών συγκρούσεων για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Φελ, μεγάλη δυναμική παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα βιοκαύσιμα, τα οποία θα έρθουν να καλύψουν το κενό που εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί στο μέλλον και με χρονικό ορίζοντα το 2020 από την κάμψη στη ζήτηση φυσικού αερίου. Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε το υψηλό κόστος των ΑΠΕ, εκτιμώντας ωστόσο πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει σημαντικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.