ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

14:26 - 07 Σεπ 2019 | Οικονομία
Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Στο μείζον για τη νέα κυβέρνηση ζήτημα της ΔΕΗ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τη διάσωση της εταιρείας.

«Πιστεύω ότι τώρα βάζουμε τις βάσεις και είναι μια πολιτική για την οποία καλούνται να βάλουν πλάτη όλοι. Δηλαδή- μέχρι τώρα μιλήσαμε για τους καταναλωτές- αλλά εμείς θα καταργήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Τώρα, τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Θα πει τώρα ο κόσμος, τι είναι αυτές οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ; Είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος που αναγκάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να χάνει προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, των ανταγωνιστών της 600 εκατ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και πρόσθεσε:

«Αυτό θα καταργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου», ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρχουν νέες αυξήσεις τιμολογίων είπε:

«Το μετρήσαμε. Σας είπα, αν θέλαμε αυτή την ώρα να μην κάνουμε καμία συζήτηση, θα μπορούσαμε να του δώσουμε και να πάει. Αλλά πήγαμε μέχρι εκεί που θεωρήσαμε ότι ήταν σωστό και μέχρι εκεί που υπήρχε η βεβαιότητα σε εμάς ότι θα αποφύγουμε περαιτέρω περιπλοκές. Να πάρει η ΔΕΗ μια ανάσα σε σχέση με τη ρευστότητα και μετά έχουμε τον άλλο σκόπελο που είναι εξυγίανση, ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ για να περάσουμε, αν θέλετε, και τις άλλες εξετάσεις με τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Και εκεί έχουμε μιλήσει για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Έχουμε μιλήσει για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων».

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε: «Αυτά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται αμέσως. Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι περίπτερο. Οι ιδιωτικοποιήσεις ας πούμε παίρνουν, ανάλογα με την περίπτωση, από 1 έως 2 χρόνια. Αλλά θα ξεκινήσει η προσπάθεια αμέσως. Η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι κάτι θεωρητικό. Θα ξεκινήσουμε από το Αμύνταιο Ι και το Αμύνταιο ΙΙ και τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ- αφού περάσει ο χειμώνας, γιατί υπάρχουν και προβλήματα με τη θέρμανση των ανθρώπων, διότι εκεί υπάρχουν μονάδες τηλεθέρμανσης που στηρίζονται στους σταθμούς- προκειμένου να περάσουμε στη μετά λιγνίτη εποχή. Διότι, έτσι όπως είναι το πράγμα, έχουμε λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλο κόστος. Εάν οι παλιές λιγνιτικές μονάδες ήταν κλειστές και πληρώναμε τους εργαζόμενους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα μας κόστιζαν λιγότερο» και κατέληξε:

«Να πω αυτό. Το βασικό ήταν ότι στη θέση της «μικρής ΔΕΗ»- που με την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν να πουληθεί το ⅓ της επιχείρησης για να βάλει η ΔΕΗ τα λεφτά στο ταμείο της, να αποφύγει αυτά τα προβλήματα και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις- συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα με την Κομισιόν- διότι πίεζε η Κομισιόν- να πάμε σε μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή, να κατέβει η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς στο 50% χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Για να γίνει αυτό έγιναν αυτές οι περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, από τις οποίες έχασε 600 εκατ. Βάλτε και ότι υπήρχε αμέλεια για τις λιγνιτικές μονάδες. Αυτή την εβδομάδα βγήκε μια μελέτη που δείχνει ότι μπαίνει μέσα από τις λιγνιτικές μονάδες 683 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά είναι ευθύνες!»

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 07 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.