ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Μητσοτάκη ενόψει Eurogroup

10:07 - 11 Σεπ 2019 | Οικονομία
Συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Μητσοτάκη ενόψει Eurogroup
Στο υπουργείο Οικονομικών μεταβαίνει στις 13:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Στη σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανό να ανακοινωθεί η κατάθεση της αίτησης προς το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για την αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ αφορά την καταβολή ποσού ύψους κοντά στα 3 δισ. ευρώ, με βαρύνεται με ιδιαίτερα βαρύ επιτόκιο που υπερβαίνει το 5,2%.

Για την καταβολή των 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,6% τον χρόνο.

Έτσι, με την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ, το Δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή, όπως είπε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το όφελος από τόκους θα είναι κοντά στα 75 εκατ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο σημερινό ΚΥΣΟΙΠ θα συζητηθούν επίσης κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, άμεσες εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ δρομολογούνται επίσης οι εξελίξεις για τη ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 11 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.