ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φέσσας: Το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν βρίσκει εργαζόμενους

14:26 - 18 Σεπ 2019 | Οικονομία
Φέσσας: Το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν βρίσκει εργαζόμενους
"Στην Ελλάδα, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και το ευρύ φάσμα επιλογών που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε επίπεδο βαθμίδων, διαδρομών και ειδικοτήτων, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και εντοπίζουν ελλείψεις, τόσο τεχνικών όσο και οριζόντιων δεξιοτήτων, στο ανθρώπινο δυναμικό τους". Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒ, με αφορμή σχετική έρευνα που διεξήγαγε για την παιδεία.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 36% των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς (δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους) αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 45% του δείγματος. Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%). Λιγότερο έντονη δυσκολία πλήρωσης κενών θέσεων έχουν οι επιχειρήσεις της αγροδιατροφής (37%) και των δομικών υλικών (35%) και ακόμα μικρότερη στις επιχειρήσεις logistics (30%) και υγείας - φαρμάκου (29%).

Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%), η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%) και η έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (11,5%).

Τα 11 σύγχρονα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση και μέλλον στην παραγωγική οικονομία, σύμφωνα με την σχετική έρευνα του ΣΕΒ:

  1. Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων

  2. Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού

  3. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων

  4. Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

  5. Τεχνικός Αυτοματισμών

  6. Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

  7. Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης

  8. Στέλεχος προώθησης εξαγωγών

  9. Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας

  10. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

  11. Χειριστής μηχανημάτων έργου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:07 - 18 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.