ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Από το 2009 οι φοροελαφρύνσεις

15:32 - 06 Ιουν 2007 | Οικονομία
«Δεν είναι δάνειο, αλλά πιστωτική διευκόλυνση, η οποία αναφέρεται στα δελτία του δημοσίου χρέους και σε καμία περίπτωση δεν μειώνει το έλλειμμα». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναφορικά με δημοσίευμα που έκανε λόγο για κρυφό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2006 από την JP Morgan προκειμένου να μειώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Δίνοντας πρόσθετες διευκρινίσεις για το ίδιο θέμα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η εν λόγω πιστωτική διευκόλυνση έγινε με πλήρεις και διαφανείς διαδικασίες, καθώς επέλεξε την καλύτερη προσφορά, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι "δεν υπάρχει κανένας τρόπος μέσω πιστωτικής διευκόλυνσης να μειώσεις το έλλειμμα".

Παράλληλα, για το 2009 μεταθέτει η κυβέρνηση τις φορολογικές ελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα καθώς άμεση προτεραιότητα για αυτήν αποτελεί η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Συγκεκριμένα, ο κ Αλογοσκούφης περιγράφοντας την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη μετα- επιτήρηση εποχή τόνισε ότι παρά την δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται έως το 2010 για την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικωών προύπολογισμών η κυβέρνηση θα λάβει παράλληλα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (όπως Παιδεία, φτωχά νοικοκυριά κτλ).

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε απόφαση σταθμό την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της επιτήρησης, ενώ τόνισε ότι παλαιότερα η χώρα μας δεν εκμεταλλεύονταν ανάλογες αποφάσεις, όπως η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. 

Συνεχίζοντας τη σκληρή γλώσσα κατά της αντιπολίτευσης, ο κ, Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως τη πιο "φοβική, τη πιο μηδενιστική και τελικά την πιο κακοήθη αντιπολίτευση" που υπάρχει στη χώρα.

Τέλος, αναφορικά με τον υψηλό δανεισμό που παρατηρείται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κ Αλογοσκούφης υπεραμύνθηκε αυτού του προγράμματος δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση αξιολόγησε τις συνθήκες τις αγοράς και λόγω της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, έκρινε ως ευνοϊκές τις συνθήκες του πρόωρου δανεισμού. 

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.