ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τα τηλεδιόδια

17:20 - 06 Ιουν 2007 | Οικονομία
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία που αφορά στην Διαλειτουργικότητα των Συστημάτων Τηλεδιοδίων υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 2004/52/ΕΚ που αφορά στην Διαλειτουργικότητα των Συστημάτων Τηλεδιοδίων γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος είσπραξης διοδίων στην χώρα μας και την διευκόλυνση των οδηγών.

Στόχος του Π.Δ. είναι η ενίσχυση της εφαρμογής συστημάτων ηλεκτρονικής είσπραξης διοδίων με στόχο τουλάχιστον το 50% της κυκλοφοριακής ροής σε κάθε σταθμό διοδίων να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συστήματα.

Παράλληλα, με το Π.Δ προωθείται η ένταξη των ελληνικών οδικών δικτύων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Τηλεδιοδίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα τα ελληνικά συστήματα ηλεκτρονικών διοδίων να γίνουν συμβατά με τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων διευκολύνοντας τους οδηγούς χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Οι ρυθμίσεις του Π.Δ. αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της ριζικής αναμόρφωσης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων στην χώρα μας, με τα μεγάλα έργα με σύμβαση παραχώρησηςπου κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια του προγράμματος «ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».  Η ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων είσπραξης διοδίων καθιστά ακόμα λειτουργικότερα τα 1500 χιλιόμετρα των νέων ασφαλών και ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη χώρα.»

Βασικά στοιχεία του Προεδρικού Διατάγματος για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2004/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την «Διαλειτουργικότητα των Συστημάτων Τηλεδιοδίων στην Κοινότητα».

  1. Με το Π.Δ. μπαίνει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δράσεων για την αύξηση της χρήσης των συστημάτων τηλεδιοδίων, με στόχο την διευκόλυνση των οδηγών. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που διαχειρίζονται συστήματα διοδίων, λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν την χρήση των συστημάτων τηλεδιοδίων, ώστε τουλάχιστον το 50% της κυκλοφοριακής ροής σε κάθε σταθμό διοδίων να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συστήματα.
  2. Η χώρα μας εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Τηλεδιοδίων, η οποία καθορίζεται από ένα σύνολο κανόνων που επιτρέπει σε όλους τους φορείς διαχείρισης συστημάτων τηλεδιοδίων να παρέχουν ενιαίες υπηρεσίες, τόσο σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών όσο και σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις συνδρομής.
  3. Το Π.Δ. προβλέπει την χρήση τριών διαφορετικών τεχνολογιών για την διεξαγωγή των συναλλαγών στα τηλεδιόδια (δορυφορικός εντοπισμός, κινητές επικοινωνίες GSM - GPRS, τεχνολογία μικροκυμάτων 5,8 GHz), ή άλλων συστημάτων εξοπλισμού οχημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους χρήστες ούτε διακρίσεις μεταξύ τους.
  4. Οι διατάξεις του Π.Δ. εφαρμόζονται στην ηλεκτρονική είσπραξη οδικών τελών όλων των ειδών, στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, αστικού και υπεραστικού, στους αυτοκινητοδρόμους, στις κύριες και δευτερεύουσες οδούς, καθώς και σε θέσεις διέλευσης από διάφορα τεχνικά έργα, όπως σήραγγες, γέφυρες ή πορθμεία.
  5. Πρέπει να τονιστεί ότι το Π.Δ. προβλέπει την απόλυτη προστασία των ελευθεριών, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ( άρθρο 2 παρ 5 και άρθρο 6 - Παράρτημα).

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.