ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι φέρνει ο Οκτώβριος σε οικονομία και επιχειρήσεις Κύριο

08:25 - 27 Σεπ 2019 | Οικονομία
Τι φέρνει ο Οκτώβριος σε οικονομία και επιχειρήσεις
Μήνας επιχειρηματικών εξελίξεων αλλά και αποκρατικοποιήσεων θα είναι ο Οκτώβριος καθώς η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα για να τονωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.

Νέο κρατικό 10ετές ομόλογο 

Κατ’ αρχάς στις  αρχές Οκτωβρίου αναμένεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η έκδοση από το Δημόσιο 10ετούς ομολόγου ύψους 5 δισ. ευρώ με προσδοκώμενο επιτόκιο γύρω στο 1,5 με 1,8%. Είναι προφανές πως η συγκυρία ευνοεί αφάνταστα τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας από τις αγορές με τόσο χαμηλό κόστος, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα.

Kόκκινα δάνεια 

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να δοθεί η οριστική έγκριση για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και η τελική λύση η οποία θα δώσει άλλη πνοή και άλλες προσδοκίες στο υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Με βάση το υπό έγκριση μοντέλο της JP MORGAN θα διαγραφούν 30 δισ. κόκκινα δάνεια από το σύνολο των 76 δισ. δανείων, δηλαδή άνω του 40%, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα δώσει εγγυήσεις στις τράπεζες για τα 9 δισ. από αυτά.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις και οι αποκρατικοποιήσεις

Εντός του Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι τρόποι ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί συνολικά το μείζον ζήτημα της ρευστότητάς της. Οι πληροφορίες αναφέρουν  για την έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου.  Η κυβέρνηση προσμετρώντας τη διεθνή συγκυρία θα επιδιώξει εντός του Οκτωβρίου να προωθήσει την πώληση του 30% των μετοχών του Ελευθέριος Βενιζέλος σε διεθνείς επενδυτές. Ήδη το ενδιαφέρον που ανεπίσημα εκδηλώνεται είναι πολύ μεγάλο. Κατά την ίδια χρονική στιγμή το οικονομικό επιτελείο θα προωθήσει όπως έχει συμφωνηθεί με τον όμιλο Λάτση την πώληση του 20% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων! Ο όμιλος Λάτση θα διατηρήσει το σύνολο των μετοχών του ενώ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με στρατηγικό εταίρο. Οι μετοχές που θα πουληθούν σε διεθνείς επενδυτές θα είναι όλες του Δημοσίου και ήδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι πολύ ισχυρό.  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά αναμένεται εντός του προσεχούς μηνός η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό. Η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς θα σηματοδοτήσει την έναρξη της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού και θα δώσει το έναυσμα για την άμεση προώθηση των εργασιών ενώ παράλληλα το τίμημα προβλέπεται να προσεγγίσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ!!! Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα δύο αμερικανικοί όμιλοι φέρονται υποψήφιοι για να υποβάλουν πρόταση, και συγκεκριμένα η ΜΟHEGAN με Έλληνα παρτενέρ την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και η Hardrock, η οποία φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλους Έλληνες επενδυτές. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη εισαγωγής νέων εταιριών στο χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα η Prodea, πρώην ΠΑΝΓΑΙΑ.

Τον επόμενο μήνα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η διάσωση μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετώπιζαν υψηλό δανεισμό και για τις οποίες παρατηρείται απτό και ισχυρό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της NOVA της εισηγμένης FORTHNET δηλαδή, όπου η ALTER EGO, η εταιρία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, φέρεται να έχει συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για την απόκτηση του ελέγχου της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ακόμη η περίπτωση της Creta Farms όπου ήδη επτά επενδυτικοί όμιλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτησή της.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.