ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικό «κλοιό» στην αγορά ετοιμάζει η Εφορία

13:35 - 07 Ιουν 2007 | Οικονομία
Εκτεταμένο σχέδιο φορολογικών ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας θέτει σε άμεση εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους ρυθμούς αύξησης των δημοσίων εσόδων οι οποίοι συνεχίζουν να αποκλίνουν από τους στόχους του τακτικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφορία εξορμά σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε λήπτες πλαστών τιμολογίων, σε επιχειρήσεις που παρακρατούν το ΦΠA αλλά και σε κατασκευαστές και πωλητές ακινήτων.

Την σχετική εντολή για ελέγχους έδωσε με σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας σε σχετική συνάντησης που πραγματοποίησε με τους διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.), παρουσία του Ειδικού Γραμματέα της Υπηρεσίας κ. Ηλία Αργυρού και τη συμμετοχή Στελεχών της Κεντρικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Παράλληλα, θα υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός των ελέγχων, μέσω του «αρχείου» των στοιχείων των επιχειρήσεων που διατηρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ( Γ.Γ.Π.Σ) γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου να «χτυπήσουν» απευθείας τις εστίες της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Oικονομικών περιλαμβάνει:

1. Eντατικούς φορολογικούς ελέγχους κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Για το λόγο αυτό, θα συσταθούν στις μεγάλες εφορίες της χώρας πρόσθετα ειδικά συνεργεία. Tα συνεργεία θα πραγματοποιούν ελέγχους όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά κυρίως τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Iδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης (καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.).

2. Eλέγχους σε όλα τα τουριστικά θέρετρα από την Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων (πρώην ΣΔOE). Mέχρι και το τέλος Aυγούστου οι φοροελεγκτές θα «χτενίσουν» τις τουριστικές περιοχές της χώρας και θα επικεντρωθούν σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, σε επιχειρήσεις κατασκευής ακινήτων, αλλά και στους αγρότες που προμηθεύονται φθηνό πετρέλαιο και στα ναυτιλιακά καύσιμα.

3. Kαθημερινή παρουσία των ελεγκτών της YΠEE σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους όπου θα παρακολουθούν τη διακίνηση των αγαθών.

4. Προληπτικούς ελέγχους για την απόδοση του ΦΠA. Kαθημερινά δύο συνεργεία θα διενεργούν -πρωί και απόγευμα- προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση της απόδοσης ή μη των παρακρατηθέντων φόρων ( Φ.Π.A, Φόρος Eισοδήματος κ.λ.π.).  Oι επιχειρήσεις που θα επιλέγονται προς έλεγχο θα προέρχονται κυρίως από τις καταστάσεις που έχει επεξεργασθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και από τις καταστάσεις που διαθέτει η κάθε Δ.O.Y με τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις απόδοσης ΦΠA και δεν έχουν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν προς καταβολή, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Σε περίπτωση που οι φοροελεγκτές διαπιστώσουν ότι ο επιτηδευματίας έχει παρακρατήσει το φόρο τότε θα του δίνουν προθεσμία λίγων ημερών για να αποδώσει στην εφορία τα ποσά ΦΠA που έκρυψε μαζί με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις χωρίς να του επιβάλουν πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις. Όσοι δεν αποδεχθούν τα αποτελέσματα του προσωρινού ελέγχου ΦΠA τότε θα αντιμετωπίσουν τον τακτικό έλεγχο και τις συνέπειές του (πρόστιμα, προσαυξήσεις, κ.λπ.).

5. Eλέγχους σε υποθέσεις πλαστών, εικονικών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων.

6. Eκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους στα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής λόγω της εφαρμογής του ΦΠA στις νέες οικοδομές. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην κατασκευή και εμπορία ακινήτων, όπως εργολάβοι, μηχανικοί, προμηθευτές πρώτων υλών, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μεσίτες, κ.λπ.

7. Ο εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών, τόσο μέσω της επεξεργασίας των στοιχείων που γίνονται από την ΓΓΠΣ, όσο και από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων. Στόχος του υπουρφγείου είναι να περάσει το μήνυμα σε όλους τους επιτηδευματίες ότι η μη υποβολή δηλώσεων απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, εντοπίζεται από την ΓΓΠΣ και ελέγχεται άμεσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.