ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Grexit και το δίλημμα της ΕΚΤ

11:38 - 30 Σεπ 2019 | Οικονομία
Το Grexit και το δίλημμα της ΕΚΤ
Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι μίλησε για την ευρωζώνη αλλά και για την Ελλάδα στους Financial Times.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «η αντίδραση απέναντι στη λιτότητα οδήγησε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Στο παρασκήνιο υπήρξε συζήτηση για το εάν θα πρέπει να “αφήσουν την Ελλάδα να φύγει”. Το ισχυρό στρατόπεδο της Βόρειας Ευρώπης με ηγέτη τη Γερμανία επέμεινε ότι υπάρχει οικονομική λογική καθώς η οικονομία της χώρας δεν ήταν ποτέ αρκετά ισχυρή για να της αξίζει η συμμετοχή στην Ένωση. Άλλοι υποστήριζαν ότι θα αυτό θα είναι μια καταστροφή η οποία, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές».

«Η ΕΚΤ βρίσκονταν σε δίλημμα μεταξύ της διατήρησης των ελληνικών τραπεζών προσφέροντας τους ρευστότητα και της τήρησης των κανόνων της. Οι τελευταίοι απαγόρευαν τη χρήση των κρατικών ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων αν η Αθήνα δεν βρίσκονταν σε πρόγραμμα που στήριζε η Κομισιόν ή το ΔΝΤ», υπογραμμίζουν οι FT.

Για το ρόλο του Μάριο Ντράγκι, τονίζουν ότι «Σε ένα θέμα είναι ξεκάθαρος: δεν επεδίωξε ποτέ να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ενιαίο νόμισμα». Ο κ. Ντράγκι υποστηρίζει μιλώντας στους FT ότι σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αντέδρασε στο επιχείρημα ενός συμμετέχοντα (πιστεύεται ότι ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε) ότι η ΕΚΤ έπρεπε να είχε “κόψει” το δανεισμό στη Αθήνα πριν πολύ καιρό «Είπα “κοίτα, αν θέλεις να σπρώξεις την Ελλάδα έξω από το ευρώ, κάντο, μην χρησιμοποιείς όμως την ΕΚΤ για να το κάνεις”».

«O κεντρικός τραπεζίτης συμφωνεί ότι η Ελλάδα πλήρωσε τεράστιο τίμημα, αλλά υπάρχει ελπίδα», συνεχίζει η εφημερίδα. «Η κρίση ξεπεράστηκε χάρις σε αυτά που οι Έλληνες πολίτες μπόρεσαν να πετύχουν», υποστηρίζει για να προσθέσει ότι «Η αλληλεγγύη, όμως, στην ευρωζώνη ήταν ευεργετική. Είναι πολύ δύσκολο για μια απομονωμένη χώρα που πτωχεύει να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 30 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.