ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγγυοδοτικό ταμείο: Στο τραπέζι της επενδυτικής στρατηγικής της κυβέρνησης

16:10 - 30 Σεπ 2019 | Οικονομία
Εγγυοδοτικό ταμείο: Στο τραπέζι της επενδυτικής στρατηγικής της κυβέρνησης
Ένα εγγυοδοτικό ταμείο - guaranty fund - είναι στα σκαριά όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της 6ης Ετήσιας ∆ιάσκεψης Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης. Το ταμείο μέσω ΕΣΠΑ θα μπορεί να εγγυηθεί μέρος των δανείων που επιθυμούν να λάβουν οι εταιρείες, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι Τράπεζες, όπως προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα, όμως δεν μπορούν να πάρουν μεγαλύτερο ρίσκο σε ότι αφορά τις δανειοδοτήσεις, ειδικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Επιπλέον ανέφερε πως πρέπει να καλλιεργηθεί επιχειρηματική κουλτούρα, τονίζοντας την ανάγκη να φύγουμε από την λογική της επιδότησης και να πάμε στη λογική μια ανάπτυξης με τη χρήση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι σημαντικό να εδραιωθεί το οικοσύστημα των start up εταιρειών, όπου παραδέχτηκε ότι υπάρχει υστέρηση σε ότι αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ανέφερε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντλήσουν 2 δις. ευρώ σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών τον χρόνο. Ωστόσο ως πιο εφικτό έθεσε το στόχο για χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ένα Technology Transfer Fund. Αυτό αναπτύσσεται μέσα στα Πανεπιστήμια και σε συνεργασία με στελέχη  της αγοράς μπορεί να στηρίξει συγκεκριμένα project.

Ο κ. Τσακίρης ανέδειξε παράλληλα την ανάγκη της σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, επανέλαβε πως οι ελληνικές ιδέες πρέπει να μένουν στην Ελλάδα και πως πρέπει να αποποινικοποιηθεί η κερδοφορία και το επιχειρείν. Επεσήμανε ότι ο στόχος είναι όχι απλά κάποιος να λάβει μια επιδότηση αλλά να μετεξελιχθεί η ιδέα του σε επιχείρηση.

«Επιχειρήσεις, Ερευνητικά Κέντρα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αναπτύξουν συνεργατικούς σχηματισμούς, με αυστηρή αξιολόγηση, επαρκή αυτονομία κ κίνητρα για προσέλκυση υψηλού επιπέδου Ελλήνων Ερευνητών. Έτσι, θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας» σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος είπε, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει  να έχουμε ένα startup boom τα επόμενα χρόνια. «Οι startup δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Εισάγουν κεφάλαια. Συμβάλουν στην ανάσχεση του brain drain κ δημιουργούν δεσμούς με νέες αγορές» τόνισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.