ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμεία: Νομική ''φόρμουλα'' για τους τόκους αναζητεί η Κυβέρνηση

21:06 - 07 Ιουν 2007 | Οικονομία
Υστατη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη νομική «φόρμουλα» που θα επιτρέπει την έντοκη επιστροφή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλει η κυβέρνηση μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της JP Morgan και των διοικήσεων των Ταμείων. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα τεταμένο εμφανίζεται να είναι το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού η ασφυκτική πίεση που ασκείται και στις δύο πλευρές και ειδικότερα προς αυτή των ταμείων δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα καθώς προσκρούει σε μια σειρά από νομικής φύσεως κωλύματα, με τις διοικήσεις των τελευταίων να διστάζουν υπό τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για απιστία.

Πάντως, η πρόταση η ΓΣΕΕ φαντάζει τώρα ως καλύτερη λύση για την κυβέρνηση αφού αίρει τα νομικά εμπόδια που ορθώνονται σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.      

Υπενθυμίζεται ότι βάσει αυτής της πρότασης η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την μορφή νομοθετικής ρύθμισης το Ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να καλύψει τις ζημιές των ασφαλιστικών Ταμείων και εν συνεχεία το ίδιο θα διεκδικήσει από τα δικαστήρια τις αποζημιώσεις από όσους προκάλεσαν αυτές τις ζημιές.                     

Πρωτοβουλία, η οποία όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του “R”  δεν αποκλείεται να είναι και άμεση αφού το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ JP Morgan και Ταμείων έπιασε «εξ απήνης» την κυβέρνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν περίμενε μία τέτοια τροπή στο θέμα της επιστροφής του ομολόγου.                         

Να σημειωθεί ότι στη νέα τους πρόταση, τα Ταμεία ζητούσαν την επιστροφή τόκων ύψους 2,2 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ αρχικά. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην απόδοση που θα είχαν τα κεφάλαια αυτά αν το ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τέλος υπάρχει και η λύση της δικαστικής οδού από την πλευρά των ταμείων  κάτι που μάλλον δεν επιθυμεί καμία πλευρά, καθώς η διαδικασία θα διαρκέσει επί μακρόν, ενώ η αμερικανική τράπεζα θα δει το κύρος και την αξιοπιστία της να διασύρονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

M. X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.