ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας και Ζαββός στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ

14:05 - 07 Οκτ 2019 | Οικονομία
Σταϊκούρας και Ζαββός στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ
Το διάστημα 15 και 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 17 Οκτωβρίου. Τον κ. Σταϊκούρα θα συνοδεύει και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργος Ζαββός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα του κ. Ζαββού έχει κλείσει με συνεχή ραντεβού με τραπεζίτες, πολιτικούς, στελέχη διεθνών οργανισμών, αλλά και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ υπεύθυνος για το συντονισμό είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Στο κρίσιμο ραντεβού η χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο η ανάπτυξη για το 2020 εκτιμάται στο 2,8%, ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται στο 3,56% του ΑΕΠ για το 2020. Παράλληλα, προβλέπεται μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%), σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των  επενδύσεων (+13,4%).

Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό για το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ», όπως τόνισε στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ο κ. αρμόδιος Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 07 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.