ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Πού θα βρεθούν €1,2 δισ. για παροχές- «Έξωθεν» αντιδράσεις

15:50 - 07 Οκτ 2019 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: Πού θα βρεθούν €1,2 δισ. για παροχές- «Έξωθεν» αντιδράσεις
Τον προϋπολογισμό του 2020 κατέθεσε η κυβέρνηση, που παρουσιάζει το «σενάριο» με βάση το οποίο θα μπορέσει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και παράλληλα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα      

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσδοκά είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 642 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα οποία θα αποκαλυφθούν με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Προβλέπει παράλληλα «εξοικονομήσεις» 500 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση νέων χαμηλότερων οροφών στις δαπάνες και 170 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδούμενου σκέλους.

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα αθροίζουν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία από το Airbnb (60 εκατ. ευρώ) και τις νέες αντικειμενικές αξίες (142 εκατ. ευρώ), καθώς και από την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια (50 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, από τη λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών» το ΓΛΚ εκτιμά πως θα εξοικονομηθούν 134 εκατ. ευρώ και από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης επιπλέον 123 εκατ. ευρώ

Θετικά μέτρα 1,2 δισ. ευρώ

Με βάση τα παραπάνω ο προϋπολογισμός ενσωματώνει με αναλυτική κοστολόγηση ορισμένα από τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη παρουσία του στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και επιμερίζεται ως εξής:

  • · 135 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020
  • · 12 εκατ. ευρώ μετά την ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπει ότι τα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%
  • · 404 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% με αύξηση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο
  • · 281 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης
  • · 635 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24% ( από 28%) και τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5 % ( επιμέρους 69 εκατ. ευρώ)
  • · 26 εκατ. ευρώ από την αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγγελθείσα επιστροφή μέρους των δαπανών για ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των ακινήτων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κρίνεται δημοσιονομικά ουδέτερη ενώ μηδενικού κόστους θεωρείται και η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τρία χρόνια, μέτρο το οποίο ουδέποτε είχε εφαρμοστεί από την ψήφισή του.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό επιτυγχάνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εκτιμάται πως θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε η ανάπτυξη να φτάσει στο 2,8%, έχοντας περιθώρια να βρεθεί και αρκετά παραπάνω.

Απομένει βέβαια να δούμε τι στάση θα κρατήσουν και οι θεσμοί, καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Προϋπολογισμού, το Bloomberg σε κείμενό του, επικαλείται πηγές αξιωματούχων που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για δημοσιονομικό κενό, το οποίο μάλιστα εκτιμούν πως αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:28 - 07 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.