ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «σκαριά» μέτρα φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις

09:02 - 16 Οκτ 2019 | Οικονομία
Στα «σκαριά» μέτρα φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις
Φορολογική απαλλαγή ύψους 134 εκατ. ευρώ προβλέπει για τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται ως αναπτυξιακού χαρακτήρα, με σκοπό την φορολογική ελάφρυνση όλων των επιχειρήσεων, μία κίνηση ανάλογη με τον ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έστειλε την Τρίτη στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, με μικρές αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή. Οι θεσμοί σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις ως προς τη μη ύπαρξη δημοσιονομικού κενού.

Σε περίπτωση θετικής κατάληξης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα η έκτακτη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Σχετικά με το περιεχόμενο της φοροαπαλλαγής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει επί τάπητος πολλές προτάσεις, που περιλαμβάνουν:

  • εφάπαξ επιστροφή μέρους του τέλους επιτηδεύματος σε όλα τα νομικά πρόσωπα. Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημά τους.
  • εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2018, ο οποίος καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους από τα νομικά πρόσωπα.
  • εφάπαξ μείωση του ΕΝΦΙΑ των νομικών προσώπων για φέτος που έχει ξεκινήσει να καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.