ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2020

11:36 - 16 Οκτ 2019 | Οικονομία
Κομισιόν: Πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2020
Προχωρά το προσχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής οικονομίας για το 2020, με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή να δημοσιοποιεί το προσχέδιο στο πλαίσιο της διαδικασίας για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Το οικονομικό επιτελείο απέστειλε, χθες, Τρίτη το προσχέδιο στις Βρυξέλλες δείχνοντας αισιόδοξο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά τα προτεινόμενα μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2020.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των συντακτών, είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν ότι δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 και εκτίμησε ότι αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν τον Νοέμβριο.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προχώρησαν με τη σειρά τους σε αξιολόγηση του προσχεδίου και σήμερα ακολούθησε η δημοσιοποίησή του στο πλαίσιο της διαδικασίας για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου, όταν και θα ανακοινωθεί η έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση. Η επίσημη έγκριση του προϋπολογισμού θα γίνει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις των θεσμών, οι τελευταίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020, το οποίο και τοποθέτησαν στο 3,6% του ΑΕΠ έναντι 3,56% που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Για το 2019 το πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,7% του ΑΕΠ,  συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των μέτρων, 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2020 και 2% του ΑΕΠ για το 2019 σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε.

Το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε, επίσης, ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα. Ειδικότερα, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Σημειώνεται ότι το περιθώριο που θα προκύψει για πρόσθετες παροχές θα αξιολογηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, όταν στο υπουργείο Οικονομικών θα έχουν σαφή εικόνα για την υπέρβαση που θα σημειωθεί τελικά επί του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα ληφθούν και οι αποφάσεις σχετικά με την διανομή της υπέρβασης σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες αλλά και σε άλλες υποχρεώσεις του κράτους.

Μπορείτε να δείτε το προσχέδιο προϋπολογισμού στα αγγλικά στο συνοδευτικό υλικό. 

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 16 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.