ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EIU: Υπάρχουν προοπτικές για φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020

17:36 - 17 Οκτ 2019 | Οικονομία
EIU: Υπάρχουν προοπτικές για φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020
Ανάπτυξη 1,8% το 2019 και 2% το 2020 προβλέπει η Economist Intelligence Unit - EIU για την ελληνική οικονομία, σε έκθεσή του στην οποία στέκεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Τι αναφέρει για επενδύσεις και φορολογία.

«Η κυβέρνηση αναμένει ότι η ισχυρότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά θα έρθει από αύξηση των επενδύσεων, που έχουν αποτύχει να απογειωθούν τα τελευταία χρόνια, αλλά και μετριοπαθή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης» τονίζουν οι ειδικοί της ΕΙU, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια σημαντική απόκλιση των εκτιμήσεων της Αθήνας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις από τις δικές της». Σημειώνεσαι ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το στόχο για την ανάπτυξη στο 2% για φέτος και στο 2,8% το 2020.

Ωστόσο, αναφέρει η EIU «υπάρχουν προοπτικές για φοροελαφρύνσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν τονωτικές ενέσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στηρίζοντας έτσι την οικονομία».

Στο τομέα των επενδύσεων η κυβέρνηση αναμένει άνοδο 13,4% στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου το 2020 στο προσχέδιο προϋπολογισμού με την ε EIU να κάνει λόγο για αύξηση μόλις 4% – ύστερα από άνοδο 5% το 2019. Παρατηρεί μάλιστα ότι «το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αμέσως δηλαδή πριν από τις εκλογές, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχώρησε κατά 5,8% σε πραγματικούς όρους και το πρώτο εξάμηνο μετά βίας αυξήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε δραστική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο για να επιτευχθεί ο επίσημος στόχος για αύξηση 8,8% φέτος».

Για τη φορολογία, «η κυβέρνηση σχεδιάζει ελαφρύνσεις ελαφρώς άνω του 1 δισ. ευρώ με το όφελος για τις επιχειρήσεις να υπολογίζεται στα 635 εκατ. ευρώ και τα νοικοκυριά 404 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος των μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα είναι 1,2 δισ. ευρώ», αναφέρει η EIU.

Για το πως θα βρεθούν τα χρήματα, αναφέρεται στον περιορισμό της σπατάλης και στο «φρένο» στην παραοικονομία.

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με την EIU, περιλαμβάνει «μαξιλάρια» που θα βοηθήσουν συνολικά στην εκτέλεσή του, ενώ [στηρίζεται σε υπόθεση για επιτόκιο δανεισμού 1,7%, την ώρα που στην επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο (1,5%), ενώ στην έκδοση τρίμηνων εντόκων ήταν αρνητικό. Εδώ λοιπόν υπάρχουν περιθώρια για καλύτερες επιδόσεις του στόχου».

«Είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα περιλαμβάνει ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις με στόχο την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης» καταλήγει η EIU.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.