ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Καλή εποχή για την Ελλάδα-Ξεκάθαρη επιτυχία τα αρνητικά επιτόκια

16:59 - 24 Οκτ 2019 | Οικονομία
Ντράγκι: Καλή εποχή για την Ελλάδα-Ξεκάθαρη επιτυχία τα αρνητικά επιτόκια
«Μεγάλη επιτυχία» της Ελλάδας χαρακτήρισε την έξοδό της στις αγορές με αρνητικά επιτόκια ο Μάριο Ντράγκι, στην «αποχαιρετιστήρια» συνέντευξή Τύπου πριν αποχωρήσει από το τιμόνι της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μία επιτυχία», προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στις πολιτικές, που ακολούθησε, αλλά και την προσπάθεια των πολιτών, που όπως αναγνώρισε, «πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα».

Προειδοποίησε πάντως πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Ειδικότερα υποστήριξε πως θα μπορούσε να αποτελέσει ρίσκο αν οδηγούσε σε μια χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, αλλά όπως τόνισε, οι εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Ολοκληρώνοντας την «συναρπαστική», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε οκταετής θητεία του ως επικεφαλής της ΕΚΤ, ο «Super Mario» υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο και υπογραμμίζοντας τους επίμονους κινδύνους για την οικονομία ανέφερε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία.

«Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής, πρέπει και άλλοι τομείς πολιτικής να συμβαλλουν πιο αποφασιστικά», τόνισε χαρακτηριστικά. «Οι κυβερνήσεις με περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών πρέπει να δράσουν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο. Οι χώρες στις οποίες το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, θα πρέπει να επιδιώξουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» διεμήνυσε.

«Οι κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ επιμένουν και ειδικά αυτό που πηγάζουν από την παρατεταμένη παρουσία αβεβαιοτήτων, που συνδέονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, τη στροφή στον προστατευτισμό και τα τρωτά σημεία των αναδυόμενων αγορών» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως παρόλο που η αγορά εργασίας εμφανίζει καλύτερη εικόνα, η ανάπτυξη έχει σαφώς επιβραδυνθεί και κρατάει υπό πίεση τον πληθωρισμό. Υπό τις συνθήκες αυτές το Δ.Σ., όπως είπε, είναι πάντα έτοιμη να προσαρμόσει αναλόγως τα εργαλεία του ώστε να διασφαλίσει την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στον στόχο.

Όσον αφορά στα αρνητικά επιτόκια, η συνολική αποτίμηση του αντίκτυπου, που έχουν είναι θετική, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι. Όπως είπε η βελτίωση που επιτεύχθηκε στις οικονομικές συνθήκες υπερκάλυψε τις όποιες παρενέργειές τους.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, με τις οποίες εκφράστηκε η αντίθεση στην απόφαση για επαναφορά της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) o Ντράγκι δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω έκταση στο θέμα. «Έχουμε συζητήσεις. Όλοι έχουν συζητήσεις και κάποιες φορές υπάρχουν και διαφωνίες». Συμπλήρωσε δε πως «οι διαφωνίες είναι συχνά δημόσιες και άλλες φορές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.  

 «Αισθάνομαι σαν κάποιος, που προσπάθησε να ανταποκριθεί στην εντολή που είχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε εμφανώς συγκινημένος ο Ιταλός τραπεζίτης. «Εάν για κάτι είμαι υπερήφανος είναι πως πάντα ακολούθησα την εντολή μας και δεν το έβαλα ποτέ κάτω» συμπλήρωσε ολοκληρώνοντας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.