ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΠΕ: Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

14:32 - 25 Οκτ 2019 | Οικονομία
ΚΕΠΕ: Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Επιφυλάξεις για την εφετινή επίδοση του ελληνικού ΑΕΠ κρατά το ΚΕΠΕ, το οποίο προβλέπει του ότι θα έχουμε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 1,7%, την ώρα που η κυβέρνηση στοχεύει επισήμως σε ρυθμούς 2%.

Η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ αντανακλά, πρώτον, μια εξασθένηση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,9%). Δεύτερον, συνιστά μια οριακή αναθεώρηση προς τα κάτω της αμέσως προηγούμενης πρόβλεψης του υποδείγματος παραγόντων για το σύνολο του 2019 (1,8%), ενώ, ταυτόχρονα, ενσωματώνει μια ενίσχυση του προβλεπόμενου ρυθμού μεγέθυνσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με την πρόβλεψη της προηγούμενης περιόδου αναφοράς (1,6%).

Η ενίσχυση αυτή αντικατοπτρίζεται και στους εκτιμώμενους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής (ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγούμενου έτους) για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2019, που κυμαίνονται στο 1,7% και 2,1%, αντίστοιχα, και είναι και στις δύο περιπτώσεις υψηλότεροι από τους αντίστοιχους ρυθμούς της προηγούμενης πρόβλεψης (1,2% και 2%).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι ως άνω προβλέψεις για το 2019 σηματοδοτούν τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Ωστόσο, η υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σχέση με το 2018 καταδεικνύει, συνολικά, την έλλειψη μιας σταθερά ενισχυόμενης αναπτυξιακής δυναμικής. Η διαπίστωση αυτή συνάδει με τις παρεχόμενες ενδείξεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις βασικές διαστάσεις των πιο πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συμβαδίζουν με την πορεία που υποδεικνύουν τα ενσωματωμένα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ειδικότερα, αρκετά περιορισμένος ήταν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, συγκρινόμενος και με τον αντίστοιχο ρυθμό του πρώτου τριμήνου του 2018 (2,7%), σύμφωνα με την αναθεώρησή του από την ΕΛΣΤΑΤ προς τα κάτω στο 1,1% (από 1,3%). Ταυτόχρονα, υψηλότερος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 στο 1,9%, λαμβάνοντας υπόψη και τον αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης του δευτέρου τριμήνου του 2018 (1,5%).

Ωστόσο, το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι το υπόδειγμα δεν ενσωματώνει την απευθείας εκτίμηση των επιδράσεων των μέτρων πολιτικής που εφαρμόζονται στο μεσοδιάστημα, αλλά εμπεριέχει την όποια επίπτωση εμμέσως, μέσω των ενσωματωμένων μεταβλητών μέχρι και την πιο πρόσφατη περίοδο αναφοράς που στην περίπτωση των ανωτέρω εκτιμήσεων είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.