ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ από τον ESM

18:19 - 29 Οκτ 2019 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ από τον ESM
Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκθείασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ESM «Safeguarding the euro in times of crisis – The inside story of the ESM».

Ειδικότερα, ο Ρέγκλινγκ απευθυνόμενος στον Γιούνγκερ επισήμανε πως «όταν διαβάζεις το βιβλίο, βλέπεις έναν άνθρωπο που έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ESM: Τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Χωρίς αυτόν, ο ESΜ δεν θα υπήρχε με τη σημερινή του μορφή και εγώ δεν θα ήμουν πιθανότατα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του».

Παράλληλα τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, εκταμιεύθηκαν 295 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες: Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία. Κι αυτό έδωσε ουσιαστική χρηματοδότηση στις κυβερνήσεις, χωρίς την οποία ορισμένες χώρες θα είχαν αναγκαστεί πιθανότατα να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, οι χώρες ωφελούνται από τις από την εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό τους λόγω των δανείων μας, με πολύ μακρές διάρκειες και πολύ χαμηλά επιτόκια. Στον ελληνικό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, όπως είπε εξοικονομήθηκαν 13 δισ. ευρώ το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 7% του ελληνικού ΑΕΠ. «Η Ελλάδα θα απολαμβάνει αυτή την εξοικονόμηση για πολλά χρόνια και αυτό αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην επιστροφή της χώρας στη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.